QR code / Kod QR

Nese te ka ndodhur te hasesh një QR code/kod QR ne internet dhe do deshiroje te dije se cfar eshte dhe si funksionon, atehere ketu je ne vendin e duhur.

Në rreshtat e mëposhtëm, do të shpjegoj gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me QR code/kod QR. Do të shpjegoj se çfarë është një kod QR/QR code dhe pse u krijua, pastaj do të kaloj në pikat kryesore të këtij udhëzuesi dhe do t’ju tregoj në detaje se si funksionon, si ta krijoni dhe si ta përdorni atë për nevojat tuaja. 

Atëherë thjesht duhet të merrni pak kohë dhe të vazhdoni të lexoni udhëzuesin tim se si funksionon një kod QR/QR code

Permbajtja

Çfarë është një QR code/kod QR

Le të sqarohemi menjëherë. Para se të përdorni një QR code /kod QR në mënyrë korrekte, duhet të kuptoni plotësisht se çfarë është dhe pse është krijuar. Për të filluar, kodi QR/QR code është një kod i veçantë që përmban tekst. Në praktikë, është një katror i përbërë nga katrorë të bardhë dhe të zinj të rregulluar, në varësi të informacionit që përmban.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Emri i tij, i cili siç do ta keni kuptuar rrjedh nga gjuha angleze, është tkurrja e frazës Quick Response Code. Kodi QR është krijuar që të lexohet dhe interpretohet shpejt përmes kamerës së një telefoni celular (së pari), një smartphone ose një tablet (më pas), dhe të përmbajë më shumë informacion sesa një barkod. Kjo sepse, siç do ta shpjegoj në paragrafët vijues, QR code/kodi QR nuk është i kufizuar në përmbajtjen e një sekuence numrash dhe shkronjash të vazhdueshme (siç ndodh me barkodin), por sekuenca reale informacioni, ndonjëherë edhe komplekse.

Kodi i parë QR daton që nga viti 1994 dhe u përdor për të identifikuar pjesët e makinave nga një prodhues i mirënjohur japonez. Më pas, që nga vitet 2000, informacione gjithnjë e më komplekse janë ruajtur në te.

Për çfarë shërben një QR code/kod QR

Nëse e keni lexuar me kujdes atë që kam shkruar më lart, do të keni kuptuar tashmë qëllimin për të cilin janë krijuar QR code/kodet QR. Ashtu si barkodet e zakonshme, kodet QR përmbajnë informacione me tekst që mund të “deshifrohen” duke inkuadruar kodin me kamerën e një smartphone, tableti ose PC, ose duke ngarkuar imazhin në një faqe në internet.

Në këtë mënyrë, për të pasur ose ruajtur informacionin në dispozicion, thjesht shkarkoni një aplikacion specifik ose konsultohuni me një faqe të veçantë (do të flas më hollësisht për këtë më vonë në këtë udhëzues), drejtojeni kamerën te kodi QR/QR code dhe prisni disa sekonda. Imazhi do të dekriptohet dhe teksti që përmbahet në të do të shfaqet në pajisjen tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Imagjinoni sikur keni një kartëvizitë me emrin tuaj, mbiemrin, numrin e telefonit, faqen e internetit dhe informacione të tjera. Nëse dëshironi të ruani gjithçka në celularin tuaj, sa kohë do të duhej për ta kopjuar, sigurisht shumë! Nëse ka një kod QR në atë kartë, megjithatë, thjesht mund ta kornizoni atë me kamerën dhe mund të ruani të gjitha informacionet e kontaktit në smartphone-in tuaj, në disa sekonda dhe me një trokitje të vetme. Pikërisht për këtë arsye, shumë programe dhe faqe për të krijuara per kartvizita ju lejojnë të shtoni një kod QR në informacionin tuaj.

Si funksionon një QR code/kod QR

Tani që është e qartë për ju se çfarë është një QR code/kod QR dhe për çfarë duhet, është koha t’ju shpjegojmë në detaje se si funksionon. Mos u shqetëso, nuk është aspak e vështirë.. Siç ju shpjegova pak më parë, një QR code/kod QR ruan informacione me tekst që mund të interpretohen ndryshe, në varësi të formatit që ishte specifikuar gjatë krijimit.

Unë do t’ju jap një shembull për t’ju bërë të kuptoni edhe më mirë: duke drejtuar kamerën tuaj drejt një kodi QR që përmban adresën e një faqe në internet, do të jeni në gjendje ta vizitoni duke trokitur te “Hap në shfletues” ose sende shumë të ngjashme. Përsëri, nëse e drejtoni kamerën në një kod QR që përmban një kartelë (p.sh. një kontakt nga rubrika), mund ta ruani atë kontakt duke prekur thjesht artikullin “Ruaj/Save/Salva“. Në këtë mënyrë, me një gjest të vetëm do të keni memorizuar të gjitha informacionet e kontaktit pa qenë nevoja t’i shkruani ato me dorë.

Ato për të cilat ju thashë janë situatat në të cilat përdoren më shpesh QR code/kodet QR, por gjithashtu mund t’i gjeni në shumë kontekste të tjera. Për shembull, për të përdorur WhatsApp Web do të duhet të drejtoni kamerën e smartphone-it ose tabletës tuaj te kodi QR/QR code i shfaqur në sit. Përsëri, në disa smartphone mund të ndani fjalëkalimin Wi-Fi me miqtë tuaj thjesht duke i vendosur ata të kornizojnë kodin QR të gjeneruar. Por qershia mbi tortë është prania e tyre në ekranet blu të Windows 10: a e dini se, nëse vendosni një QR code/kod QR të një Windows 10 BSOD, do të jeni në gjendje të vizitoni faqen në gabimin e verifikuar direkt nga shfletuesi i pajisjes juaj. 

Si te perdoresh një QR code/kod QR

Më në fund keni kuptuar se si funksionon një QR code/kod QR. Siç ju shpjegova në fillim të këtij udhëzuesi, QR code/kodet QR u shpikën për tu lexuar dhe deshifruar nga kamerat e celularëve, telefonave inteligjentë dhe tabletëve. Pra gjithçka që duhet të bësh është të inkuadrosh QR code/kodin QR me kamerën tënde duke përdorur aplikacionin e duhur (ose veçorinë e paracaktuar të përfshirë në aplikacionin Kamera të smartphone-it tënd)!

Disa aplikacione për smartphone dhe tabletë, nëse është e nevojshme, kanë një seksion kushtuar leximit të QR code/kodeve QR për të përfituar nga disa funksione. Për shembull, për të lidhur WhatsApp të smartphone-it tuaj me PC-në tuaj, duhet të lexoni një QR code/kod QR direkt nga aplikacioni.

Unë do t’ju mësoj të përdorni kodet QR si përmes smartphone dhe tablet dhe përmes një PC, me një aparat fotografik ose një imazh. Ndiqni me kujdes këshillat e mia dhe do të shihni se përdorimi i një kodi QR do të vijë pothuajse i natyrshëm për ju!

Nga smartphone dhe tablet

Nëse dëshironi të përdorni smartphone ose tablet, gjëja e parë që duhet të bëni është të shkarkoni një aplikacion që mund të lexojë të dhënat e fshehura në kodin QR. Unë rekomandoj QR Reader të Tapmedia, i cili është i disponueshëm për Android dhe iPhone dhe iPad. Nëse jeni duke përdorur një pajisje Apple të pajisur me iOS 11 ose më vonë, sugjeroj që të përdorni programin e paracaktuar të sistemit Kamera, i cili është i aftë të lexojë në mënyrë të përsosur kodet QR. Hapni Kamera e iPhone ose iPad tuaj dhe skanoni një kod QR: brenda pak sekondash, do të shihni një njoftim që shfaqet në pjesën e sipërme të ekranit me përmbajtjen e kodit.

Nëse keni një Android ose dëshironi veçori më të përparuara sesa ato të ofruara nga aplikacioni Kamera iOS (për shembull, historiku i kodeve të skanuara), drejtojuni aplikacionit që rekomandova më siper. Pastaj hapni Play Store te pajisjes tuaj, shikoni për QR Reader Tapmedia brenda këtij të fundit dhe filloni shkarkimin duke shtypur butonat Get/Install ose Install/Accept.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të ketë përfunduar instalimi i QR Reader, hapni aplikacionin duke prekur ikonën e tij dhe nëse është e nevojshme, shtypni butonin Lejo për të miratuar hyrjen në kamer. Aplikacioni do t’ju tregojë skicat e një sheshi me një shirit të kuq që ngrihet e ulet. Kjo do të thotë se është gati për t’u skanuar. Ajo që tani duhet të bëni është të kornizoni kodin QR që ju intereson, duke u kujdesur që ta bëni atë të përputhet me pjesën e brendshme të sheshit në ekran.

Kur leximi të përfundojë, aplikacioni do të lëshojë nje bip dhe do të shikoni paraprakisht rezultatin. Ajo që duhet të bëni është të prekni këtë pamje paraprake për të parë opsionet e disponueshme. Për shembull, nëse keni lexuar një QR code/kod QR që përmban adresën e një siti, mund ta vizitoni. Nëse keni lexuar një kod që përmban një kontakt, aplikacioni do të tregojë opsionet për ta ruajtur atë në rubrike. Çdo rezultat ruhet në një lloj historie, në të cilën mund të përdorni sa herë që dëshironi duke shtypur butonin e Menu.

Për të fshirë një rezultat, shtypni për disa sekonda në të dhe pastaj zgjidhni Delete. Për ta ndarë atë me te tjere, thjesht trokitni lehtë mbi butonin me dy shigjetat në të djathtë.

Nga PC

Nese ke një PC me një kamer ose duhet të lexoni një kod QR në një imazh të shkarkuar, unë kam zgjidhjen për ju. Këshilla që mund t’ju jap është të përdorni faqen e internetit Web QR. Lidhu me faqen kryesore të tij dhe nëse është e nevojshme, shtyp butonin Lejo/Consenti për të lejuar që faqja të përdorë kamerën.

Nëse duhet të lexoni një QR code/kod QR që keni për shembull në një fletë, thjesht duhet ta afroni fletën në kamerën e internetit në mënyrë që ta kornizoni atë në mënyrë korrekte. Prisni disa sekonda që të lexohen të dhënat, të cilat mund t’i gjeni në kutinë më poshtë.

Nese keni nevojë të lexoni një QR code/kod QR që përmbahet në një imazh të ruajtur në PC, ska problem se gjithashtu nga faqja e internetit e Web QR, klikoni në ikonën në formë kamere në të djathtë. Pastaj klikoni në butonin Zgjidhni Skedarin/Scegli file/Select file dhe zgjidhni imazhin në të cilin ruhet imazhi me kodin QR. Menjëherë do të shihni se të dhënat e ruajtura shfaqen, përsëri në kutinë më poshtë.

Si te krijosh një QR code/kod QR

Tani që keni të gjithë informacionin që ju nevojitet rreth këtyre kodeve, është koha të vendosni duart në PC tuaj për të kuptuar se si të krijosh një kod QR/QR code. Mënyra më praktike dhe e plotë, sipas mendimit tim modest, është përdorimi i kompjuterit dhe faqes Unitag QR code Generator. Por mos u shqetësoni: nëse nuk ju pëlqen ose preferoni të përdorni smartphone ose tablet, do t’ju tregoj gjithashtu për disa aplikacione që ju lejojnë të krijoni kode shume lehte. 

Nga PC

Siç ju shpjegova pak kohë më parë, Unitag QR code Generator është një faqe në internet që ju lejon të krijoni shumë lloje të kodeve QR. Edhe pse është në anglisht, është shumë i thjeshtë për t’u përdorur dhe ka një ndërfaqe shumë intuitive, të cilën nuk do ta keni problem ta kuptoni edhe nëse keni pak njohuri për kompjuterat. Gjëja e parë që duhet të bëni është të lidheni me faqen kryesore dhe të përdorni butonat që gjeni atje.

Falë butonave të vendosur në kutinë e llojit të kodit QR/QR code Type, është e mundur të vendosni llojin e informacionit që do të ruhet në kodin e krijuar. Për shembull, për të krijuar një QR code/kod QR që përmban një faqe në internet, duhet të klikoni në skedën Web & Social Networks dhe të futni adresën e faqes në kutinë e duhur. Përsëri, për të krijuar një kartëvizitë duhet të shtypni butonin Llojet e tjera/Other Types dhe pastaj butonin Karta e Biznesit/Business Card. Pastaj futni informacionin e kërkuar në kutitë që shfaqen në ekran dhe kaq. Duke përdorur të gjithë butonat e tjerë të disponueshëm, mund të krijoni lloje të ndryshme të QR code/kodit QR: teksti i thjeshtë (Text), numri i telefonit (Phone), adresa e postës (Send an email), kontakt SMS (Send an SMS), vendndodhjen në hartë (Geolocation), llogaritjen numerike (Calculator) dhe më në fund fjalëkalimin Wi-Fi (Wireless Network).

Nën katrorin e personalizimit/Customisation, ka mundësi për të personalizuar QR code/kodin QR. Mbani mend se një QR code/kod QR që është shumë i personalizuar mund të mos lexohet mirë nga të gjitha kamerat. Në çdo rast, zgjedhja për ta bërë ose jo varet nga ju dhe unë do t’ju shpjegoj se si të procedoni gjithsesi. Klikoni në lidhjen Templates për të përdorur një nga modelet e paracaktuara dhe për të zgjedhur atë që ju preferoni. Ju mund ta personalizoni kodin tuaj QR edhe më shumë duke shtypur artikujt Colors (për ngjyrat), Look (për pamjen), Logo (për logon e vogël që futet në mes), Eyes (për formën e katrorëve) dhe së fundmi Options, për të hyrë në disa mundësi shtesë.

Ndërsa personalizoni kodin tuaj QR, do të shihni një pamje paraprake në krye: kur të jeni të kënaqur me punën e marrë, klikoni në butonin Shkarkoni kodin QR/Download the QR code për të shkarkuar imazhin në kompjuterin tuaj, smartphone ose tabletë dhe përdorni atë atje ku mendoni është më e përshtatshme.

Nga smartphone dhe tablet

Nese nuk doni të përdorni kompjuterin, por smartphone ose tablet për të krijuar një QR code/kod QR, mos u shqetëso, edhe në këtë rast kam zgjidhjen për ty. Më lejoni të sugjeroj aplikacionin QR Reader, i cili është i disponueshëm për Android dhe iPhone/iPad dhe është jashtëzakonisht intuitiv. Siç sugjeron emri, ai u bë kryesisht për të lexuar QR code/kodet QR, por gjithashtu ju lejon t’i krijoni ato.

Pas shkarkimit të QR Reader në pajisjen tuaj, atëherë filloni aplikacionin, anashkaloni prezantimin e tij fillestar dhe shtypni butonin e menusë që ndodhet lart djathtas (në iOS është një shigjetë që zbret). Pastaj zgjidhni skedën Creator (në iOS është ikona me tre katrorët në të djathtë poshtë) dhe shtypni butonin + për të filluar krijimin e një kodi të ri QR.

Në ekranin që hapet, zgjidhni llojin e kodit QR për të krijuar: Website për adresën e një siti, Phone number për një numër telefoni, Contact për një kontakt etj. Plotësoni formularin që ju propozohet me të gjitha informacioni që duhet të përmbahet në QR dhe shtyp butonin Krijo/Create për të marrë kodin tuaj për ta ndarë me miqtë, kolegët dhe klientët.

Përdorimi dhe krijimi i një QR code/kodi QR nuk është aq e vështirë. Ju me siguri nuk keni nevojë të jeni një gjeni kompjuterik për ta bërë atë!

Tani që ju kam mësuar se si funksionon, si të lexoni dhe si të krijoni kodet QR, ju keni të gjitha njohuritë e nevojshme për t’i shtuar ato në listën e mjeteve që mund të përdorni çdo ditë. Më lejoni t’ju jap disa këshilla të dobishme: siç është përmendur tashmë ju mund të përdorni një kod QR për kartat tuaja të biznesit, për të shkëmbyer adresat e faqeve midis kompjuterit tuaj dhe smartphone tuaj, për të kaluar shpejt një kontakt me mikun tuaj, për të ndarë fjalëkalimin Wi-Fi me miqtë tuaj dhe për të bërë shumë më tepër.