Si te update-osh azhurnosh Android

Nese ke nje version te vjeter te android dhe deshiron te update-osh/azhurnosh android, atehere falë udhëzimeve që do te jap mund të kontrollosh për një azhurnim nese eshte i disponueshem dhe ta instalosh pa rrezikuar humbjen e të dhënave ose aplikacioneve, në shumicën e rasteve. Ju siguroj se është një procedurë shumë më e thjeshtë.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Për shkak të sasisë së madhe të pajisjeve në treg, si dhe numrit të madh të prodhuesve (të njohur dhe të panjohur) që kanë zgjedhur sistemin operativ te Google për telefonat inteligjent dhe tabletët e tyre, është praktikisht e pamundur që azhurnimet/update te leshohen për te gjitha kategoritë e shumta të pajisjeve, në kundërshtim me atë që ndodh për iPhone dhe iPad.

Për këtë arsye, megjithëse Google lëshon versione të Android të azhurnuara dhe të përmirësuara në siguri dhe funksionalitet në intervale të rregullta. Nuk është e sigurt që e njëjta do të vihet në dispozicion, në një kohë të shkurtër, nga prodhuesit e pajisjeve: disa prej tyre mund të marrin javë, të tjerët disa muaj dhe të tjerët, kurrë nuk kanë sukses.

Kjo do të thotë që megjithëse është e disponueshme qe te update-osh/azhurnosh android ne Android 11Android 10 dhe Android 9 për kategorinë e pajisjes precize, nuk eshte e thene qe prodhuesi i telefonit është në gjendje ta integrojë atë. Sidoqoftë, nëse jeni të interesuar të merrni informacione në lidhje me versionin më të fundit të Android të mbështetur në pajisjen tuaj dhe ta krahasoni me atë të instaluar aktualisht, mund të kërkoni në Google për informacion në lidhje me të, ose të konsultoheni me faqen e internetit të prodhuesit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për t’u përpjekur ta ndalojmë këtë problem, shpesh zgjidhet të lëshohen vetëm patch di sicurezza, në formën e një azhurnimi: duke vepruar kështu, prodhuesit kanë mundësinë të lënë versionin Android të pandryshuar, por duke zbatuar korrigjimet e problemeve të sigurisë të zbuluara me kalimin e kohës.

Tema e këtij udhëzuesi do të jetë të shpjegojë se si të update-osh/azhurnosh android ne versionin e fundit dhe si t’i instaloni ate shumë lehtë. Mbani në mend se, në mënyrë që gjithçka të ecë siç duhet, është thelbësore që të keni një lidhje në Internet, mundësisht Wi-Fi.

Update-osh/Azhurnosh Android OTA

Mënyra më e lehtë qe te shkarkosh dhe update-osh/azhurnosh android është të përdoresh sistemin OTA (shkurtesa për  over the air”): për informacionin tuaj, ky sistem ju lejon të instaloni azhurnimet e disponueshme direkt nga smartphone ose tableti juaj, kur ato janë të disponueshme, pa pasur nevojë të përdorni kompjuter ose pajisje të tjera “mbështetëse”. Që gjithçka të shkojë mirë, është thelbësore që telefoni (ose tableti) të jetë i lidhur në internet, mundësisht përmes Wi-Fi dhe që bateria të ketë një nivel karikimi jo më pak se 50%.

Duke bërë këtë sqarim të duhur, në qoftë se ju përdorni një pajisje Android, pa ose me pak përshtatje aplikuar nga prodhuesi (p.sh. Google Pixel pajisje apo smartphones përkasin Android one), ju mund të kontrolloni disponueshmërinë e përditësimeve/azhurnimeve OTA si vijon: futu te cilësimet/impostazioni/settings, duke trokitur mbi ikonën në formë ingranazhi të vendosur në Ekranin Kryesor ose në sirtar/drawer, arrini në seksionin Sistem dhe më pas prekni artikullin e Avancuar/Avanzate.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani, nga menuja shtesë që hapet, zgjidhni artikullin System Update/Aggiornamento di sistema dhe prekni butonin Kërko për azhurnime/Cerca aggiornamenti, për të siguruar që pajisja të identifikojë çdo azhurnim të disponueshëm. Nëse kontrolli është i suksesshëm, prekni butonin Shkarko/Scarica/Download për të vazhduar me shkarkimin e azhurnimit.

Sapo të përfundojë kjo fazë, Android duhet t’ju tregojë një mesazh njoftimi në lidhje me mundësinë e vazhdimit të instalimit të azhurnimit: gjithçka që duhet të bëni në këtë pikë, është të zgjidhni nëse do të vazhdoni menjëherë ose të përfundoni operacionin gjatë natës, duke trokitur në opsionin e duhur që shfaqet në ekran.

Opsionet dhe artikujt e menusë të renditura më sipër mund të ndryshojnë pak, nëse pajisja ka një version të Android të përshtatur mirë nga prodhuesi: për shembull, qe te update-osh/azhurnosh Huawei Android, duhet të shkosh te menuja Cilësimet/Impostazioni> Sistemi dhe azhurnimet/Sistema e aggiornamenti>Software Update/Aggiornamento Software> Kontrollo për përditësime/Cerca aggiornamenti.

Sapo të përfundojë verifikimi, mund të instaloni azhurnimin duke trokitur në Versionin e ri dhe më pas në Shkarkoni dhe instaloni/Scarica e installa; nëse nga ana tjetër, preferoni që azhurnimi të kryhet gjatë natës (midis 2 dhe 4), trokitni lehtë mbi simbolin e ingranazhit dhe aktivizoni levat që lidhen me Shkarkimin Automatik përmes Wi-Fi/Download automatico tramite Wi-Fi dhe Azhurnimit të Natës/Aggiornamento notturno.

Hapat qe duhet te kyesh qe te update-osh/azhurnosh Android Samsung janë mjaft të ngjashëm: shkoni te menyja Cilësimet/Impostazoni/settings > Aggiornamenti software/Software update > Shkarkoni dhe instaloni/Scarica e installa dhe prisni me durim që të kontrolloni që çdo azhurnim i disponueshëm të përfundojë. Nëse verifikimi është i suksesshëm, shkarkimi i softuerit do të fillojë menjëherë dhe në fund të të njëjtit, do të pyeteni nëse duhet ta zbatoni azhurnimin menjëherë ose ta shtyni atë për në orët e natës.

Update-osh/Azhurnosh Android me root

Nëse smartphone ose tableti që do të azhurnohet, më parë i është nënshtruar procedurës se rrenjes/root, instalimi i azhurnimeve përmes OTA mund të mos shkojë normalisht. Zhbllokimi i lejeve të larta, në disa raste, mund të bëjë që çdo azhurnim OTA të mos jetë i disponueshëm; në të tjerët, instalimi mund të jetë i suksesshëm, por përfshin si pasojë të drejtpërdrejtë, humbjen e lejeve të rrënjës/root.

Për të kapërcyer këtë shqetësim, mund të përdorni një aplikacion të palëve të treta, të tilla si Magisk Manager: ju lejon të riktheni imazhin origjinal të nisjes së sistemit operativ me disa trokitje dhe të vazhdoni me aplikimin e azhurnimeve OTA, duke bere qe android mos te kuptoj qe ke lejet root.

Meqenëse ky është një mjet jozyrtar, nuk mund të garantoj se gjithçka do të jetë e suksesshme: në rast problemesh, në rastin më të mirë mund t’ju duhet ta ktheni pajisjen në cilësimet e fabrikës; në rastin më të keq mund ta prishni atë, duke e bërë përkohësisht ose madje përgjithmonë të papërdorshëm. Për këtë arsye, para se të bëni ndonje gje, sigurohuni që të keni bërë një kopje rezervë të të dhënave që janë të rëndësishme për ju.

Unë ju rekomandoj që të veproni vetëm me vetëdije të plotë për atë që do të bëni, pasi një gabim i vetëm mund të çojë në prishjen e plotë (dhe për fat të keq përfundimtar) të pajisjes: atëherë mos thoni se nuk ju kam paralajmëruar!

Update-osh/Azhurnosh Android pa WiFi

Nese nuk ke një lidhje Wi-Fi qe ta perdoresh qe te update-osh/azhurnosh android, atehere mund te vazhdosh duke perdorur rrjetin e telefonit. Në shumicën e rasteve, gjithçka që duhet të bëni është të shtypni butonin Scarica/Scarica e installa, i cili shfaqet pas kërkimit të azhurnimeve të disponueshme dhe t’i përgjigjeni pozitivisht mesazhit paralajmërues që shfaqet më vonë, në lidhje me mundësinë e shkarkimit të një sasie të madhe të të dhënave.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse versioni i Android që po përdorni nuk e ofron këtë mundësi, ju mund të futni kartën tuaj SIM në një telefon të dytë (ose tabletë me SIM), të aktivizoni hotspot portabël (mund ta bëni këtë nga menuja Impostazioni > Rete e Internet > Hotspot e Tethering te Android, ose nga menuja Impostazioni > Cellulare > Hotspot personale i iOS/iPadOS) dhe lidhni pajisjen Android që do të azhurnohet në rrjetin e gjeneruar nga smartphone mbështetës. 

Update-osh/Azhurnosh Android Auto

Në përgjithësi, qe te update-osh/azhurnosh Android Auto, të pranishëm në bordin e shumë veturave, nuk ka nevoje sepse shkarkohen dhe instalohen plotësisht automatikisht, për sa kohë që instalimi i azhurnimeve automatike të aplikacioneve Android është aktivizuar më parë.

Sidoqoftë, nëse doni të merrni dhe përdorni tiparet e reja të Android Auto, mund ta detyroni të shkarkoj dhe instaloj versionet e mëvonshme, duke vepruar nga cilësimet e aplikacionit; që gjithçka të shkojë mirë, është thelbësore që telefoni inteligjent ose tableti të jetë lidhur me një makinë, stereo ose pajisje tjetër të përputhshme.

Për të vazhduar, filloni aplikacionin Android Auto, trokitni lehtë mbi simbolin të vendosur në pjesën e sipërme të majtë dhe zgjidhni artikullin Cilësimet/Impostazioni/Settings nga menuja e propozuar. Më në fund, zhvendosni levën te ON Prova il nuovo Android Auto dhe kaq.

Llojet e tjera te Update-imit/Azhurnimit Android

Sistemi OTA përfaqëson, pa asnjë hije dyshimi, metodën më të thjeshtë dhe më funksionale qe te update-osh/azhurnosh Android, por sigurisht që nuk është e vetmja. Në fakt, ekzistojnë metoda alternative dhe po aq efektive të azhurnimit, të cilat mund të përfshijnë përdorimin e PC ose pajisjeve të tjera mbështetëse, ose përdorimin e procedurave të ndërlikuara të zhbllokimit. Këtu janë disa nga opsionet në dispozicion.

Update-osh/Azhurnosh android përmes PC

Nëse keni vështirësi në marrjen e azhurnimeve në mënyrën OTA, jini të vetëdijshëm se disa prodhues ofrojnë mjete të posaçme për PC, të përshtatshme për menaxhimin e aspekteve të ndryshme në lidhje me smartphone ose tablet. Pasi të jetë instaluar programi i duhur, thjesht lidhni pajisjen Android me kompjuterin përmes kabllos USB dhe klikoni në funksionin e duhur kushtuar azhurnimeve.

Këtu janë disa programe të këtij lloji: Samsung Smart Switch, Huawei HiSuite, Lenovo Smart Assistant Tool, LG PC Suite dhe Sony Xperia Companion.

ROM i personalizuar

Nëse prodhuesi i smartphone/tablet tuaj ka vendosur të mos lëshojë azhurnime për versionin e Android të instaluar në të, përsëri mund të përpiqeni të merrni një version më të fundit të sistemit operativ Google duke përdorur një ROM të personalizuar/custom ROM.

Nëse nuk e keni dëgjuar kurrë për të, ai është një sistem operativ i modifikuar, i vendosur përgjithësisht nga zhvilluesit ose komunitetet e palëve të treta, përmes të cilit është e mundur të merrni një version të mëvonshëm (ose të mëparshëm) të Android, edhe nëse prodhuesit e pajisjeve nuk e bëjnë atë zyrtarisht të disponueshëm.

ROM-et me porosi, nuk janë të disponueshme për të gjitha pajisjet ekzistuese në treg (zakonisht ato janë zhvilluar për ato që ngjallin më shumë interes) dhe procedura e instalimit e së njëjtës është me rreziqe: para së gjithash, ndezja e ROM (d.m.th. operacioni i zëvendësimit të sistemit operativ) nuk pranohet nga prodhuesit, prandaj bën të pavlefshme garancinë e pajisjes; për më tepër, pas këtij operacioni, të gjitha të dhënat e pranishme në pajisje janë të humbura, i cili në rast edhe të gabimeve të vogla, mund të bëhet i papërdorshem.

Nese doni te mesoni edhe se si ta riktheni android ne versionin e meparshem dmth para se azhurnimi/update te jete instaluar, atehere klikoni ketu.