Si te zgjedhesh nje metal detector

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te zgjedhesh nje metal detector (dmth nje zbulues metalesh). Nese jeni nje i apasionuar ne kerkimin e metaleve te cmuara (si floriri/ari), por nuk dini se cfar karakteristikash te merni parasysh perpara se te bleni nje metal detektor cilesor, atehere me poshte keni te gjitha informacionet e nevojshme.

Permbajtja

Si te zgjedhesh nje metal detector: Llojet e detektorëve të metaleve

Si te zgjedhesh nje metal detector

Lloji i metal detector (zbuluesit/detektorit të metalit) është faktori i parë i rëndësishëm që duhet marrë në konsideratë kur zgjedh një pajisje të këtij lloji. Në fakt, në varësi të përdorimit të synuar dhe llojit të objekteve që dëshironi të kërkoni, ka metal detector që janë pak a shumë të përshtatshëm për nevojat tuaja.

Metal detector-et më të lirë dhe gjithashtu më të lehtë për t’u përdorur, të rekomanduar kryesisht për ata që i afrohen kësaj praktike për herë të parë, janë BFO-të (Beat Frequency Oscillators). Ato mund të përdoren në çdo lloj sipërfaqeje, por nuk janë në gjendje të bëjnë dallimin midis llojeve të ndryshme të metaleve të zbuluara.

Ata montojnë dy bobina, një më të madhe brenda pllakës dhe një më të vogël të montuar brenda kutisë së kontrollit, të dyja të lidhura me një oshilator i cili gjeneron mijëra impulse korenti në sekondë, të cilat nga ana tjetër krijojnë valë radio që kalojnë përmes pllakës dhe nepermjet një marrësi, shndërrohen në sinjalizime zanore (audio) kur zbulohet prania e një metali.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pastaj janë detektorët VLF (Very Low Frequency) të njohur edhe si IB (Induction Balance), pra me ekuilibër induksioni. Këto janë gjithashtu të lira dhe të përshtatshme për fillestarët. Ato janë të lehta për t’u përdorur, të lehta për t’u mbajtur dhe mund të dallojnë objektet metalike dhe jo. Megjithatë, ato ndikohen negativisht nga mineralizimi i tokës.

Ato funksionojnë falë një pllake koncentrike në të cilën janë montuar dy bobina, një që transmeton dhe tjetra qe merr. E para projekton një fushë elektromagnetike që kalon në të gjithë instrumentin dhe kalon nëpër objektet mbi të cilat kalon detektori. Kur ndihet një metal, krijohet një fushë elektromagnetike me polaritet të kundërt me atë të bobines transmetuese, e cila aktivizon bobinen marrëse dhe sinjalizon se një metal është zbuluar.

Metal detector PI (Pulse Induction), dmth induksioni me impulse, janë më të shtrenjtë se VLF pasi nuk ndikohen nga mineralizimi i tokës dhe rekomandohen për përdorim në plazh dhe gjithashtu në ujë të embel dhe të kripur.

Në këtë rast, gjejmë vetëm një bobine që vepron edhe si transmetues edhe si marrës. Fusha elektromagnetike e transmetuar nuk është e qëndrueshme, por dërgohet në mënyrë pulsuese. Kur një impuls zvogelohet, në pjesën marrëse të bobines krijohet një goditje (ndryshim i shpejtë i tensionit). Kur ky impuls kalon nëpër një material përçues, krijohet një fushë elektromagnetike që është paksa jashtë fazës me atë të prodhuar nga pllaka. Kjo vonesë regjistrohet dhe si rrjedhojë sinjalizohet prania e një metali.

Së fundi, edhe nëse nuk përfshihen në detektorët ekonomikë të metaleve, do të doja të theksoja gjithashtu detektorët MF (Multi-frequency), shumë më të gjithanshëm pasi mund të vendosen në më shumë se një frekuencë, dhe HF (High Frequency), pajisje shumë të sofistikuara të afta të zbulojnë edhe grimcat e vogla metalike.

Si te zgjedhesh nje metal detector: Thellësia dhe ndjeshmëria

Si te zgjedhesh nje metal detector

Thellësia është një nga karakteristikat kryesore që duhet vlerësuar përpara se të blini një metal detector pasi tregon gamën e veprimit të pajisjes. Modelet më të lira janë në gjendje të zbulojnë objekte të vogla të vendosura në një thellësi që varion nga 10 deri në 35 cm, duke arritur deri në 70 cm për metalet më të mëdha.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Sidoqoftë, mbani mend se intervali i një metal detector përcaktohet nga disa faktore, duke filluar nga konsistenca dhe përbërja kimike e tokës sepse thellësia mund të rritet në rërë dhe tokë të butë, ndërsa zvogëlohet ndjeshëm kur detektori vepron në terrene kompakte, të tilla si toka e ngjeshur apo gure.

Për arsyet që sapo u përmendën, këshillohet gjithashtu të vlerësohet ndjeshmëria e detektorit të metalit dhe mbi të gjitha, që pajisja të lejojë rregullimin e saj. Në fakt, ndjeshmëria e një detektori siguron një ekuilibër midis aftësisë së pajisjes për të zbuluar një objekt në një thellësi të caktuar dhe zbulimit të metaleve.

Zakonisht është më mirë të përdorni një ndjeshmëri më të lartë pasi siguron më shumë thellësi. Megjithatë, në llojet e terrenit ose kushtet mjedisore që kërkojnë një thellësi më të vogël, mund të jetë e nevojshme të zvogëlohet ndjeshmëria për zbulim më optimal.

Si te zgjedhesh nje metal detector: Dallimi i llojit te metalit dhe frekuenca

Dallimi i llojit te metalit (diskriminuesi) është një tipar i rëndësishëm i një detektori sepse i lejon të tregojë llojin e metalit të zbuluar. Rrjedhimisht, ju lejon të kurseni kohë dhe të hiqni dore nga nje objekt, pa filluar domosdoshmërisht të gërmoni.

Detektorët të pajisur me kete teknologji lejojnë gjithashtu çaktivizimin e kësaj veçorie për të zbuluar të gjitha llojet e metaleve, opsion ky i dobishëm kryesisht për ata që kërkojnë relike të çmuara që mund të zbulohen “si mbeturina” nga detektori. Megjithatë, kur është aktiv, diskriminuesi ju lejon të vendosni mënyra të ndryshme funksionimi që ndryshojnë nga pajisja në pajisje.

Një faktor tjetër i lidhur ngushtë me konceptin e thellësisë dhe llojit të objekteve që duhen identifikuar është frekuenca. Është një vlerë e shprehur në herc (Hz) që tregon se sa shpesh qarku ndryshon drejtimin e rrymës dhe që ndikon në thellësinë dhe madhësinë e objektit që detektori është në gjendje të zbulojë.

Një detektor me frekuencë të ulët ofron thellësi më të madhe por në kurriz të ndjeshmërisë, duke reduktuar kështu mundësinë e zbulimit të objekteve më të vogla. Anasjelltas, një detektor me frekuencë të lartë ka ndjeshmëri më të madhe por ofron më pak rreze në thellësi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Per te ditur nëse një detektor me frekuencë të ulët apo të lartë është më i mirë, përgjigja ndryshon në varësi të mënyrës se si planifikoni ta përdorni. Valët me frekuencë të ulët janë më të mira për të gjetur metale me përçueshmëri të lartë (p.sh. argjend), por nuk janë të mira për gjetjen e objekteve të vogla ose metaleve me përçueshmëri të ulët si ari ose hekuri. Valët me frekuencë të lartë, jane te mira për gjetjen e objekteve të vogla.

Si te zgjedhesh nje metal detector: Fuqia dhe jetëgjatësia e baterisë

Nëse planifikoni të përdorni metal detector-in për kërkime të gjata, ju sugjeroj të kontrolloni llojin e furnizimit me energji dhe jetëgjatësinë e baterisë.

Përveç detektorëve me një bateri të brendshme qe karikohen duke përdorur kabllon e dhene (qe mund të kene një autonomi deri në 100 orë), në treg ka edhe pajisje me bateri (zakonisht katër bateri të tipit AA).

Në fazën e zgjedhjes së një detektori, vlerësoni gjithashtu praninë e një ekrani dhe nëse nuk është i disponueshëm, kontrolloni nëse pajisja është e pajisur me funksionalitet Smart, në mënyrë që të jetë e mundur të lidheni me smartfonin tuaj dhe ta përdorni këtë të fundit edhe për të monitoruar në kohë reale veprimtarine kërkimore.

Për më tepër, mund të vlerësoni edhe karakteristika të tjera, të tilla si hidroizolueshmëria, e cila tregon nëse detektori mund të përdoret në ujë dhe deri në çfarë thellësie, gjatësia dhe ergonomia e dorezës dhe mbështetëses së bërrylit.

Së fundi, theksoj se detektorët e metaleve, madje edhe më të lirët, mund të shiten me disa aksesorë të ofruar, si prsh lopata për gërmim dhe kufjet për t’u lidhur me detektorin, të cilat ju lejojnë të kërkoni edhe në mjedise veçanërisht të zhurmshme.