Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shkruash formula matematikore – ekuacione ne Word. Ne fakt, mund te jete e nevojshme, per ceshtje estetike dhe funksionale, qe formulat dhe ekuacionet matematikore ne Word, te mos jene te shkruara ne menyre lineare (dmth ne nje rrjesht), por tamam si shkruhen ne matematike.

Me poshte do ju tregojme se si te veproni ne versionin per kompjuter Windows dhe macOS të Microsoft Word, ne versionin e tij online dhe gjithashtu nga aplikacioni i tij per telefon Android dhe iPhone. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word: Kompjuter

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word

Nëse do të dish se si te shkruash formula matematikore – ekuacione ne Word duke përdorur versionin e për kompjutra Windows ose macOS (zakonisht i përfshirë në paketën e Microsoft Office), por tashmë i disponueshëm edhe në një version të pavarur, atehere në paragrafët në vijim do të gjeni të gjitha informacionin që ju nevojitet për të arritur këtë objektiv.

Fillimisht, nisni Microsoft Word dhe zgjidhni artikullin File në krye. Në këtë pikë, vendosni nëse do të krijoni një dokument të ri (I ri/Nuovo/New) ose të hapni një ekzistues (Hap/Apri/Open). Pasi të jetë bërë kjo, kaloni te skeda Fut/Inserisci/Insert, të cilën e gjeni në zonën e sipërme, dhe tani do të shihni të gjitha mjetet që mund të futni në kete skedar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në seksionin Simbolet, të cilin e gjeni në të djathtë, gjendet butoni Ekuacioni/Equazione/Equation (me shenjen ). Nëpërmjet kësaj veçorie ju keni mundësinë të shtoni të gjitha formulat matematikore që preferoni. Pranë butonit Ekuacion, mund të shihni ikonën e vogël ▼: duke klikuar mbi të, do t’ju paraqitet një sërë formulash matematikore më të zakonshme që mund t’i futni me një klikim të thjeshtë.

Megjithatë, nëse dëshironi të shkruani një formulë të re matematikore, thjesht shtypni butonin Ekuacioni/Equazione/Equation, për të krijuar një kuti teksti në pikën ku ndodhet kursori i shkrimit të tekstit në dokument. Sipas versionit te Word, mund edhe t’ju shfaqet gjithashtu një skedë e re, në krye, e quajtur Progettazione/Design, e cila ju lejon të thirrni të gjithë operatorët matematikor dhe shprehjet matematikore që preferoni. Edhe nese kjo skede nuk shfaqet, atehere ju do i shikoni automatikisht te gjitha ekuacionet/simbolet, siper.

Në rast se jeni të pajisur me një pajisje qe ka nje lloj lapsi per te shkruar, ju mund t’i shkruani lehtësisht ekuacionet me dorë të lirë duke shtypur butonin Ekuacione me stilolaps/Equazione a penna që ndodhet në skedën shiritin me mjetet ose skeden design/progettazione, në krye.

Nëse ekuacioni që shkruani përsëritet në dokument, duke shtypur ikonën ▼ pranë kutisë së futjes së formulës, duke zgjedhur artikullin Ruaj si ekuacion i ri/Salva come nuova equazione, do të gjeni ekuacionin e sapo ruajtur në menunë rënëse (ikona ▼) në krahe te butonit Ekuacioni/Equazione.

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word

Duhet të dini gjithashtu se Microsoft Word automatikisht njeh formulat matematikore qe vijne nga burime të jashtme. Për shembull, nëse doni të dini se si të kopjoni në Word formulat e matematikës që keni gjetur në internet, gjithçka që duhet të bëni është të kopjoni formulën nga faqja e internetit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas, në Microsoft Word, duhet të shtypni butonin Ekuacioni/Equazione që gjendet në skedën Fut/Inserisci/Inser, në krye, për të hapur kutine e tekstit dhe të ngjisni brenda saj formulën e kopjuar më parë, në mënyrë që Microsoft të njohë automatikisht shprehjet matematikore.

Pastaj klikoni në ikonën ▼ pranë kutisë së tekstit dhe shtypni artikullin Professional/Professionale, për ta shfaqur siç duhet.

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word: Online

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word

Në Word Online, versioni falas i Word që funksionon drejtpërdrejt nga një shfletues (prsh Chrome ose Safari), për fat të keq nuk ekzistojnë të gjitha mjetet për të shkruar formula matematikore si në versionin per kompjuter të programit. Prandaj, për të arritur qëllimin tuaj, do t’ju duhet domosdoshmërisht të shtypni formulat sikur të ishin tekst normal. Sidoqoftë, duhet të dini se disa simbole që i përkasin operatorëve matematikorë më të zakonshëm mund të jenë të dobishëm për të shtypur formulat, mjafton ti merrni ato nga paneli përkatës.

Së pari, hyni në Word Online duke futur detajet e hyrjes në llogarinë tuaj Hotmail/Outlook. Pasi të bëhet kjo, shtypni skedën Fut/Inserisci/Insert, të cilën e gjeni në krye të ekranit kryesor të Word Online dhe klikoni në butonin Simbolet/Simboli. Në kutinë që ju shfaqet, më pas shtypni në artikullin Simbolet e tjera/Altri simboli, për të zgjeruar pamjen dhe brenda ekranit që sapo keni hapur, do të gjeni disa nga simbolet më të zakonshme për t’u përdorur në formulat matematikore.

Tani shkruani të gjithë elementët e formulës që dëshironi të futni në dokument dhe përfitoni nga seksioni Simbolet për të shtuar operatorët matematikor që duhet të integroni në formulë, për ta bërë atë sa më të plotë.

Persa i përket futjes së shpejtë të formulave që keni gjetur nga burime të tjera të jashtme, duke pare qe duhet të futni formulën matematikore në Word Online si tekst të thjeshtë, gjithçka që duhet të bëni është një kopje dhe nje ngjitje e zakonshme.

Prandaj, theksoni formulën, kliko me të djathtën mbi të dhe zgjidhni artikullin Kopjo/Copia/Copy nga menuja e kontekstit. Në Word Online, më pas kliko me të djathtën kudo në dokument dhe zgjidh artikullin Ngjit/Incolla/Paste nga menuja e propozuar, për të ngjitur formulën. 

Si te shkruash formula matematikore ekuacione ne Word: App per telefon

Në telefonat inteligjentë dhe tabletët, mund te shkarkoni dy aplikacione të Microsoft-it për përpunimin e tekstit: Word (Android/iPhone/iPadOS) dhe Office (Android/iPhone/iPadOS) që përfshin funksionet e Word, Excel dhe PowerPoint në një aplikacion të vetëm.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Një tjetër gjë e rëndësishme për të nënvizuar është se aplikacionet Word dhe Office janë falas, por nëse keni një pajisje me ekran më të madh se 10,1 inç, për t’i përdorur ato do t’ju duhet të abonoheni në Microsoft 365 (duke filluar nga 7 euro/muaj).

Tani le të kalojmë në veprim. Për të shkruar formula matematikore dhe ekuacione duke përdorur aplikacionet e Microsoft-it në fjalë, pasi t’i nisni ato dhe të hapni një dokument, trokitni lehtë mbi skedën Fut/Inserisci/Insert që gjendet në krye në tabletët ose në menunë rënëse në fund, në telefonat inteligjentë dhe shtypni artikullin Ekuacioni/Equazione, për të futur një kuti teksti në pikën ku është i pranishëm kursori i shkrimit te tekstit.

Në këtë kuti teksti mund të shkruani formulën tuaj matematikore, e cila do të formatohet me një font të ndryshëm nga ai i tekstit kryesor. Fatkeqësisht nuk keni mundësi të përdorni mjetet e pranishme në versionin per kompjuter të Microsoft Word, por mund të përdorni të gjithë operatorët matematikorë që janë të pranishëm në tastierën virtuale të pajisjes.

Persa i përket futjes së formulave matematikore në Word nga burime të tjera, gjithçka që duhet të bëni është të kopjoni dhe tjesht ta ngjitni. Prandaj, nga pajisja juaj, theksoni formulën, duke mbajtur gishtin shtypur mbi të. Në rast se formula nuk është zgjedhur plotësisht, përdorni përzgjedhësit për të zgjeruar theksimin.

Pasi të bëhet kjo, shtypni artikullin Kopjo/Copia, në kutinë e sipërme dhe kthehuni te aplikacioni Word ose Office. Në këtë pikë, poziciononi kursorin e shkrimit te tekstit në pikën ku dëshironi të futni formulën dhe mbani të shtypur gishtin, më pas prekni opsionin Ngjit/Paste/Incolla dhe kaq.