Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android. Ju mund te interesoheni te shikoni informacionet mbi statusin/gjendjen e baterise, kur kjo e fundit ka filluar qe mos te mbaje me si me pare edhe pse perdorimi eshte i njejte, apo ka mbinxehje kur perdorni ndonje aplikacion etj. Ne kete menyre ju mund te kapni edhe ndonje defekt te mundshem te baterise, apo aplikacione qe duhet fshire.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Ashtu si të gjithë komponentët elektronikë, duhet të dini se edhe bateritë e litiumit të pranishme në telefon janë subjekt i përkeqësimit të shkaktuar nga koha, nga ndonjë dëmtim fizik ose herë pas here, nga defektet e prodhimit.

Përkeqësimi i baterisë është diçka që ndodh natyrshëm me kalimin e kohës dhe është e pashmangshme. Prandaj, nëse telefoni juaj ka disa vite ose e përdorni intensivisht, prandaj dhe keni përfunduar shumë cikle karikimi (një cikël karikimi ndodh kur bateria shkarkohet dhe rikarikohet në 100%), është normale që bateria nuk zgjat më aq kohë sa kur pajisja ishte e re.

Megjithatë, në raste të tjera, sjellja e papritur e baterisë së telefonit mund të varet edhe nga aplikacionet që konsumojnë shumë energji, përdorimi i gabuar i opsioneve të optimizimit të baterisë të pranishme në Android ose defektet e harduerit që duhet të rregullohen duke zëvendësuar vetë baterine.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si të shikosh statusin/gjendjen e baterisë ne Android

Si hap i parë, në kapitujt e ardhshëm do ju tregojme se si të kontrolloni statusin/gjendjen e baterisë nga cilësimet e sistemit. Android integron një kontroll mjaft të plotë të përdorimit dhe karikimit të baterisë. Në këtë mënyrë, do të jeni në gjendje të kontrolloni se cilat aplikacione përdorin baterinë, të identifikoni ndonjë anomali dhe të zbuloni nëse problemet që keni hasur janë shkaktuar nga gjendja fizike e baterisë ose thjesht nga mungesa e optimizimit të konsumit te aplikacioneve.

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon: Android 12 dhe 13

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Per te pare gjendjen e baterise ne nje telefon Android 12 dhe 13, së pari hyni te cilësimet/impostazioni e telefonit duke shtypur ikonën përkatëse (ajo ne forme rrote ingranazhi ne ekranin baze). Më pas lëvizni poshtë te artikulli Bateria. Përndryshe, mund të shkruani gjithashtu Battery ose Batteria në fushën e kërkimit në krye. Pasi të bëhet kjo, faqja e baterisë do të hapet me të gjitha informacionet e dedikuara.

Gjëja e parë që do të vini re do të jetë shiriti i gjelbër që tregon përqindjen aktuale të karikimit, jetëgjatësia e mbetur (nëse nuk përdoret), sa kohë është përdorur smartfoni që nga karikimi i fundit i plotë dhe kohëzgjatja e ekranit aktiv. Për më tepër, në krye ka edhe një buton që ju lejon të aksesoni faqen me optimizimet e rekomanduara, në mënyrë që të kurseni energji.

Gjithashtu nga ekrani i statusit të baterisë Android 12, mund të hyni gjithashtu në faqen për të aktivizuar modalitetin e kursimit të energjisë/Modalità risparmio energetico (i cili gjithashtu mund të aktivizohet kur arrihet një përqindje e caktuar). Duke shtypur butonin Cilësimet e avancuara/Impostazioni avanzate, do të mund të aktivizoni disa parametra interesantë, si për shembull modaliteti i performancës së lartë/Modalità prestazioni elevate (i cili konsumon shumë bateri), optimizimi i aplikacioneve që konsumojnë më shumë burime, Optimizimi në pritje kur ju flini/Ottimizzazione in standby quando dormi dhe Karikimi i natës i optimizuar/Ricarica notturna ottimizzata.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke u kthyer në skedën e mëparshme, më në fund do të mund të shikoni një grafik që tregon përdorimin e baterisë në 24 orët e fundit dhe përdorimin (në përqindje) të çdo aplikacioni të instaluar. Nëse dëshironi të merrni më shumë informacion në lidhje me një aplikacion specifik (p.sh. Instagram), thjesht prekni ikonën e tij në listë. 

Në skedën që do të hapet do të gjeni të dhëna të ndryshme, si koha e aktivitetit në plan të parë, në sfond, të dhënat Wi-Fi të përdorura dhe energjia e konsumuar. Nëse vëreni se aplikacioni po përdor më shumë bateri sesa pritej, mund ta mbyllni gjithmonë duke shtypur butonin e ndalimit të detyruar/Forza arresto.

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon: Android 9 dhe 10

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Tani le te shpjegojme se si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android 9 dhe Android 10.

Së pari, prekni ikonën e Cilësimeve/Impostazioni (ikona e rrotes se ingranazhit) që gjendet në ekranin bazë ose në menynë e aplikacioneve, për të hyrë në ekranin që përmban të gjitha cilësimet e smartfonit. Në këtë pikë, gjeni dhe shtypni artikullin Bateria, për të hyrë në panelin e menaxhimit të të njëjtit.

Në këtë ekran, mund të shikoni informacione të ndryshme në lidhje me baterinë e smartfonit tuaj. Kontrolloni, për shembull, nëse shkrimi aplikacionet funksionojnë normalisht/Le app funzionano normalmente, është i pranishëm, pa të cilin mund të keni probleme në optimizimin e aplikacioneve. Kontrolloni gjithashtu që opsioni Adaptive Battery/Batteria adattiva është vendosur në ON/Aktiv qe të lejojë që sistemi të përshtatë përdorimin e baterisë me kalimin e kohës.

Pra, nëse doni të kontrolloni aplikacionet që kërkojnë më shumë energji, shtypni butonin me tre pika të vendosura lart djathtas dhe zgjidhni artikullin Përdorimi i baterisë/Utilizzo batteria. Në ekranin që do t’ju prezantohet, do të keni një pamje më të detajuar të përdorimit të baterisë, me një listë të plotë të aplikacioneve që konsumojnë më shumë energji.

Për të kontrolluar një aplikacion specifik, trokitni lehtë mbi të për të hyrë në menunë e tij të menaxhimit të baterisë. Kështu do të jeni në gjendje të kufizoni përdorimin e baterisë në sfond, duke shtypur artikullin Kufizim ne sfond/Limitazione in background, ose kontrolloni nëse është në listën e aplikacioneve të optimizuara, duke trokitur te artikulli i menusë Optimizimi i baterisë/Ottimizzazione batteria.

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Optimizimi i baterisë, siç mund ta kuptoni lehtësisht, është një funksion automatik i Android që shmang humbjen e energjisë, duke kufizuar funksionimin e aplikacioneve kur nuk është e nevojshme që ato të vazhdojnë të funksionojnë.

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon: Android 8

Si te shikosh gjendjen e baterise ne telefon Android

Për të parë statusin e baterisë në telefon Android 8, fillimisht shtypni ikonën Cilësimet/Impostazioni (e pranishme në ekranin bazë), për të hyrë në menunë që përmban cilësimet e Android. Më pas shtypni artikullin Bateria për të hyrë në ekranin përmbledhës të konsumit të energjisë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni kontrolluar aplikacionet që përdorin baterinë, mund të vendosni të menaxhoni optimizimin e baterisë duke shtypur butonin me tre pika të vendosura lart djathtas dhe duke trokitur te artikulli i menusë së optimizimit të baterisë/Ottimizzazione della batteria.

Në këtë ekran, do të mund të shikoni aplikacionet që nuk kanë optimizime. Nëse dëshironi të aktivizoni optimizimin e baterisë në një nga këto aplikacione, trokitni lehtë mbi të dhe shtypni artikullin Optimizo/Ottimizza.

Mund të çaktivizoni gjithashtu optimizimin e një aplikacioni duke shtypur butonin jeshil që thotë Mos optimizo/Non ottimizzare dhe duke zgjedhur artikullin Të gjitha aplikacionet/Tutte le applicazioni, në mënyrë që të mund të menaxhosh të gjitha aplikacionet në telefonin tënd.

Siç është përmendur tashmë, rekomandohet të aktivizoni optimizimin e baterisë për të gjitha aplikacionet që nuk kanë arsye të mbeten gjithmonë aktive në sfond, sepse duke vepruar kështu, është e mundur të reduktoni ndjeshëm humbjen e baterisë.

Aplikacione për të parë statusin/gjendjen e baterisë ne Android

Nese keni kontrolluar aplikacionet dhe optimizimin e baterisë, por nuk keni arritur të zgjidhni problemet tuaja, apo keni gjetur disa vlera të pazakonta, atehere ju këshilloj të instaloni ndonje aplikacion për të parë statusin e baterisë ne telefon Android.

  • AccuBattery: është një nga aplikacionet më të famshme për të parë statusin e baterisë në Android. Është në gjendje të ofrojë, pa pagesë, një pasqyrë të plotë të gjendjes shëndetësore të baterisë, përdorimit dhe mbi të gjitha kapacitetit të saj real. Falë mësimit adaptiv, AccuBattery është gjithnjë e më i saktë dhe më efektiv me kalimin e kohës.
  • Ampere: jep informacion në lidhje me amperët e karikimit dhe shkarkimit, duke ju lejuar të verifikoni nëse bateria funksionon siç duhet dhe është në gjendje të furnizojë dhe ruajë energjinë në një mënyrë optimale.
  • Battery MAX: është një aplikacion që ju lejon të monitoroni vazhdimisht statusin e baterisë tuaj, proceset e karikimit, statusin e CPU-së dhe më shumë. Aplikacioni ofron gjithashtu disa funksione shtesë, të tilla si fshirja e aplikacioneve dhe skedarëve të vjetëruar. 

Në rast problemesh

Nëse bateria e smartfonit tuaj nuk është më në gjendje të mirë, siç mund te tregohet edhe nga aplikacionet në kapitullin e mëparshëm, mund të kontaktoni shitesin e telefonit për të provuar të identifikoni se ku qëndron problemi. Në fakt, në rastin e telefonave inteligjentë ende në garanci, do të mund të kërkoni një zëvendësim ose rimbursim për telefonin tuaj.

Nëse garancia ka skaduar, dijeni se është e mundur të zëvendësoni baterinë e pothuajse të gjithë telefonave, madje edhe atyre me bateri që nuk hiqet duke shkuar ne nje dyqan qe rregullon telefonat.

Së fundi, do të doja të vë në dukje faqen e shkëlqyer të Battery University (në anglisht), e cila shpjegon në një mënyrë teknikisht të saktë, por të lehtë për t’u kuptuar se si të menaxhoni bateritë e telefonave për të rritur jetëgjatësinë e tyre. Si permbledhje, duhet mbajtur ngarkesa gjithmonë midis 80 dhe 30%duke shmangur temperaturat e larta dhe sistemet e rimbushjes ultra të shpejtë.