Si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel

Si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel

Nese ke nje liste me emra apo tituj dhe deshiron te mesosh se si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel, domethen duke i organizuar nga A te Z ose anasjelltas, atehere ky eshte udhezuesi i duhur per ty.

Excel ka një funksion të integruar që ju lejon të vendosni përmbajtjen e qelizave të zgjedhura sipas rendit alfabetik pa pasur nevojë të rishkruani ndonjë vlerë ose të lëvizni qelizat me dorë. Per udhezimet me poshte eshte perdorur versioni 2016 i Excel, i cili vlen edhe per versionet e mevonshme te programit.

Permbajtja

Si te rendisesh nje tekst sipas alfabetit ne PC dhe Mac

Si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel

Nëse doni të mësoni se si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel, filloni programin përmes ikonës së tij në desktop ose në menunë Start> Të gjitha programet te Windows dhe zgjidhni nëse do të krijoni ose hapni një faqe në të cilën do të riorganizoni tekstet pas renditjes alfabetike.

Nëse përdorni Excel Online, ajo që duhet të bëni është të hyni në linkun që ju dhashë, të futeni me llogarinë tuaj Microsoft dhe të hapni një dokument në OneDrive ose të krijoni një të ri.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, mbani të shtypur butonin e majtë të miut dhe zgjidhni të gjitha qelizat që do të renditen sipas alfabetit. Përndryshe, nëse doni të riorganizoni vlerat në një kolonë të tërë të faqes, shtypni butonin që i korrespondon kësaj të fundit (p.sh. E) ose në ndonjë nga qelizat që përmban.

Pastaj klikoni në butonin Rendit dhe Filtro/Ordina e filtra/Sort and Filter të vendosur në skedën Home te Excel (lart djathtas, është shënuar me ikonën AZ) dhe zgjidhni Rendit nga A në Z/Ordina dalla A alla Z nga menuja që shfaqet për të renditur qelizat sipas alfabetit.

Nese keni nevojë të renditni vlerat e kolonës në mënyrë të kundërt, domethënë nga Z në A, atehere mund ta merrni me lehtësi këtë rezultat duke klikuar në butonin Excel Sort and Filter/Ordina e filtra dhe duke zgjedhur artikullin Rendit nga Z në A/Ordina dalla Z alla A nga menuja që hapet.

Nëse në mesin e vlerave qe do riorganizoni në Excel ka edhe numra, para se të ndiqni procedurën unë sapo ju tregova, formatoni të gjitha vlerat si tekst, përndryshe rrezikoni që numrat e ruajtur si numra të renditen para atyre të ruajtur si tekst.

Për të formatuar të gjitha vlerat e një kolone si tekst, zgjidhni kolonën në fjalë, shkoni te Home e Excel dhe zgjidhni artikullin Text/Testo nga menuja rënëse General qe gjendet në krye.

Si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel

Nëse dëshironi të riorganizoni të gjitha vlerat në një kolonë përveç të parës (e cila zakonisht është titulli), normalisht zgjidhni kolonën duke shtypur shkronjën e saj (p.sh. A), klikoni në butonin Rendit dhe filtro/Ordina e filtra në Excel dhe zgjidhni artikullin Ordinamento personalizzato nga menuja që shfaqet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në dritaren që hapet, vendosni shenjën e kontrollit pranë të dhënave me tituj/Dati con intestazioni, sigurohuni që në menunë zbritëse të Kolonës/Colonna dhe Renditjes/Ordine të jenë zgjedhur përkatësisht, titulli i kolonës qe do riorganizohet dhe opsioni Nga A në Z/Dalla A alla Z dhe klikoni në butonin OK për t’i bërë ndryshimet efektive.

Si te rendisesh sipas alfabetit ne Excel

Nga dritarja ordinamento personalizzato ju gjithashtu mund të vendosni një dallim midis vlerave të shkruara me shkronja të vogla dhe të mëdha/minuscolo e maiuscolo (duke aktivizuar funksionin e duhur nga menuja Opsionet) dhe të ndryshoni kriterin sipas të cilit të renditni vlerat e zgjedhura (p.sh. ngjyra e qelizës ose ngjyra e shkronjave) duke përdorur menunë zbritëse Ordina in base a.

Si te rendisesh rrjeshtat sipas alfabetit ne Excel

Hapi i parë që duhet të bëni është të zgjidhni rreshtin që përmban vlerat që do të riorganizohen duke klikuar në numrin e duhur (p.sh. 6), pastaj klikoni në butonin Rendit dhe Filtro/Ordina e filtra te Excel dhe zgjidhni artikullin e Ordinamento personalizzato nga menuja që shfaqet.

Në dritaren që hapet, shtyp butonin Opsionet, vendosni shenjën e kontrollit pranë artikullit Rendit nga e majta në të djathtë/Ordina da sinistra a destra dhe klikoni OK. Pastaj zgjidhni numrin e rreshtit për të riorganizuar nga menuja rënëse Rresht/Riga, sigurohuni që opsioni Nga A në Z është zgjedhur në menunë zbritëse të Ordine dhe klikoni butonin OK për të aplikuar ndryshimet.

Natyrisht, nëse nuk doni të renditni vlerat e rreshtit nga A në Z por nga Z në A, në vend të opsionit A në Z, duhet të zgjidhni opsionin Z në A nga menuja zbritëse Sort/Ordina.

Si te rendisesh nje tekst sipas alfabetit ne telefon

Excel është gjithashtu i disponueshëm si një aplikacion për telefonat inteligjentë dhe tabletët. Eshtë në përputhje me Android dhe iOS/iPadOS dhe mund të përdoret falas në të gjitha pajisjet që janë më të vogla se 10.1 “(përndryshe kërkohet një abonim në Microsoft 365).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të renditur vlerat e një kolone sipas rendit alfabetik në Excel për telefonat inteligjentë, hapni faqen me të cilën dëshironi të punoni, zgjidhni kolonën që përmban vlerat për të riorganizuar (p.sh. A) dhe shtypni ikonën e lapsit të vendosur lart ne te djathtë.

Pastaj lëviz nëpër menune që duket poshte, zgjidhni Ordina e filtra nga kjo e fundit dhe me nje trokitje te lehtë në Crescente ose Decrescente, në varësi të faktit nëse keni ndërmend për të riorganizoni vlerat nga A në Z ose nga Z tek A.

Në tableta, ndërfaqja Excel është praktikisht identike me atë të desktopit të aplikacionit. Kjo do të thotë që për të rregulluar vlerat e një kolone sipas rendit alfabetik, gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni këtë të fundit, shtypni ikonën AZ të vendosur sipër djathtas dhe zgjidhni opsionin crescente (rendit AZ) ose decrescente (rendit ZA) nga menuja që shfaqet.

Nëse ndonjë nga hapat nuk është i qartë për ju ose dëshironi ndonjë informacion tjetër se si të rendisni vlerat në faqet e Excel, konsultohuni me dokumentacionin zyrtar të aplikacionit i disponueshëm në faqen e internetit të Microsoft.