Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te caktivizosh Backup te WhatsApp. Nese nuk deshironi qe te zini hapesire ne memorien e telefonit apo ne Google Drive ose iCloud, apo thjesht nuk deshironi qe bisedat tuaja te ngarkohen ne keto sherbime online, per arsye sigurie, atehere ketu jeni ne vendin e duhur per te mesuar se cfar procedure te ndiqni.

Megjithate kujtoni se nese beni caktivizimin e backup, do të humbisni të vetmen mënyrë që keni për të rikthyer bisedat tuaja nëse riinstaloni WhatsApp, formatoni telefonin ose kaloni WhatsApp një telefon tjetër. 

Më poshtë do të gjeni të shpjeguar se si të çaktivizoni rezervimin/backup automatik të WhatsApp në të gjitha platformat kryesore celulare. Për më tepër, do t’ju tregoj procedurën që duhet të ndiqni për të fshirë çdo backup të WhatsApp tashmë të pranishme në serverët e Google (Android) dhe Apple (iPhone).

Permbajtja

Si te caktivizosh Backup WhatsApp: ne Telefon Android

Le ta fillojmë këtë udhëzues duke treguar se si çaktivizohet backup i WhatsApp në telefonat Android. Më poshtë do të gjeni të shpjeguar se si të vazhdoni në lidhje me kopjet rezervë/backup në Google Drive, në memorien e telefonit dhe si të fshini ato qe tashmë jane të pranishme.

Çaktivizo backup te WhatsApp ne Google Drive

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Per të çaktivizuar rezervimin/backup te WhatsApp në Google Drive, dmth ne shërbimin cloud ku ruhen të dhënat e WhatsApp në telefonat Android, hapni aplikacionin zyrtar WhatsApp, shkoni te skeda Chat (aty ku jane mesazhet), shtypni butonin që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni artikulli Cilësimet/Impostazioni nga menuja që hapet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani shkoni te Chat pastaj Backup delle chat, prekni artikullin Rezervimi në Google Drive/Backup su Google Drive, vendosni shenjën pranë artikullit Kurrë/Mai/Never dhe keni mbaruar. Procedura vlen edhe për WhatsApp Business, versioni i WhatsApp për aktivitete tregtare.

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Për t’u siguruar që WhatsApp të mos ketë më qasje në llogarinë tuaj të Google Drive (shërbimi cloud që përdoret për backup në telefonat Android), lidhuni me këtë faqe interneti, hyni në llogarinë tuaj të Gmail (nëse është e nevojshme) dhe kërkoni WhatsApp në listën e aplikacioneve që kanë akses në të.

Në këtë pikë, klikoni në ikonën WhatsApp Messenger, shtypni butonin RIMUOVI ACCESSO/REMOVE ACCESS dhe konfirmoni duke iu përgjigjur OK njoftimit që shfaqet në ekran.

Çaktivizo backup të WhatsApp ne memorien e telefonit Android

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Përveç Google Drive, versioni per telefonat Android i WhatsApp, gjithashtu bën kopje rezervë/backup në memorien e telefonit. Kjo do të thotë që, edhe duke çaktivizuar ekzekutimin automatik të backup në cloud, aplikacioni mund të krijojë kopje rezervë/backup të bisedave prap se prap. Në këtë rast, nuk ka asnjë mënyrë për të çaktivizuar berjen e backup ne memorien e telefonit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të fshirë kopjet rezervë/backup të WhatsApp të krijuara në nivel lokal (dmth ne memorien e telefonit) nga aplikacioni dhe kopjet e vjetra të ruajtura në Google Drive, referojuni udhëzimeve në kapitullin me poshte.

Fshi backup te WhatsApp ne telefon Android

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Nëse përpara se të çaktivizoni backup automatik të WhatsApp, keni krijuar tashmë disa kopje rezervë (dmth backup) të bisedave tuaja në Google Drive, atehere mund t’i fshini ato shumë lehtë.

Fillimisht, nisni aplikacionin Google Drive në telefonin tuaj (nëse nuk e gjeni, shkarkoni falas nga Play Store dhe futuni me adresen tuaj Gmail), shtypni butonin ☰ që ndodhet në krye majtas dhe zgjidhni artikullin Backup.

Në ekranin tjetër, gjeni artikujt që lidhen me kopjet rezervë të WhatsApp (p.sh. WhatsApp Backup [numrat]), shtypni butonin që korrespondon me këtë të fundit, zgjidhni artikullin Delete backup/Elimina backup nga menuja që hapet dhe konfirmoni duke shtypur butonin Fshi/Elimina që shfaqet në ekrani.

Siç u përmend tashmë në kapitullin e mëparshëm të këtij udhezuesi, WhatsApp për Android bën gjithashtu kopje rezervë ne memorien e telefonit. Nëse dëshironi t’i fshini edhe ato, duhet të përdorni një menaxher skedaresh që mund t’ju japë akses falas në dosjet në pajisjen tuaj. Nje shembull mund te jete Files nga Google.

Pasi të përfundojë instalimi (nese do perdorni Files te Google), lejo aplikacionin të ketë akses në memorien e pajisjes tënde ose skeden SD dhe zgjidhni diskun ku ndodhen të dhënat e WhatsApp: memoria e brendshme nëse nuk e përdorni skeden SD si memorie kryesore ose emrin e skedes SD nëse e keni zgjeruar memorien e telefonit ose tabletit tuaj duke vendosur një skede SD si njësinë kryesore të memories.

Në këtë pikë, shkoni te shtegu WhatsApp > Databases dhe fshini të gjithë skedarët që gjeni brenda saj: msgstore.db.crypt14 është backup më i fundit i krijuar nga aplikacioni, ndërsa skedarët e quajtur msgstore-[data] u referohen backup më të vjetër.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni identifikuar kopjen rezervë që do të fshihet, mbani gishtin shtypur mbi te, zgjidhni ikonën e koshit dhe konfirmoni, duke iu përgjigjur pozitivisht paralajmërimit që shfaqet në ekran.

Si te caktivizosh Backup WhatsApp: në iPhone

Çaktivizimi i backup të WhatsApp në iPhone është një operacion jashtëzakonisht i thjeshtë. Në paragrafët në vijim do të gjeni të shpjeguara në detaje hapat që duhen ndjekur.

Çaktivizo backup të WhatsApp ne iCloud

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

Nëse përdorni një iPhone, mund të çaktivizoni backup të WhatsApp shumë shpejt. Gjithçka që duhet të bëni është të filloni aplikacionin WhatsApp në iPhone tuaj, zgjidhni skedën Cilësimet/Impostazioni që ndodhet poshtë djathtas dhe shkoni te Chat > Chat Backup.

Në këtë pikë, trokitni lehtë mbi artikullin Rezervimi automatik/Backup automatico, vendosni shenjën pranë artikullit Jo/No dhe kjo është e gjitha. Tani e tutje, WhatsApp nuk do të ruajë më një kopje rezervë të bisedave tuaja, as në icloud, as në memorien e brendshme të pajisje.

Pasi të çaktivizohet backup i WhatsApp, rekomandojme gjithashtu që të bllokoni aplikacionin që të mos hyjë në iCloud Drive. Për ta bërë këtë, shkoni te menyja Cilësimet/Impostazioni e iPhone (ikona e ingranazhit të vendosur në ekranin bazë), zgjidhni emrin tuaj nga ekrani që hapet, shkoni te iCloud, shtypni artikullin Shfaq të gjitha/Mostra tutto dhe kaloni në OFF/Fikur levën që lidhet me WhatsApp.

Çaktivizo backup të WhatsApp ne memorien e iPhone

Si te caktivizosh Backup WhatsApp

WhatsApp në versionin e tij per iPhone, nuk bën kopje rezervë/backup ne memorien e iPhone.

Ajo që mund të bëhet më së shumti është të bëni një backup të plotë të telefonit nëpërmjet iTunes (në Windows) ose Finder (në macOS) që përmban gjithashtu informacione në lidhje me WhatsApp.

Prandaj, në këtë rast, nuk ka asgjë që duhet të çaktivizoni dhe më së shumti, mund të vazhdoni duke fshirë kopjet rezervë të bëra përmes iTunes/Finder siç do ta gjeni të shpjeguar në kapitullin me poshte.

Fshi backup të WhatsApp ne iPhone

Tani le të shohim se si të fshijmë backup të WhatsApp, tashmë të pranishme në iCloud, shërbimi i ruajtjes në cloud të Apple. Procedura që duhet ndjekur është jashtëzakonisht e thjeshtë dhe mund të kryhet direkt nga iPhone. 

Fillimisht, hapni aplikacionin Cilësimet/Impostazioni te iPhone (ikona e ingranazhit që gjendet në ekranin bazë) dhe zgjidhni emrin tuaj nga ekrani që hapet. Më pas, shkoni te iCloud > Menaxho hapësirën/Gestisci spazio dhe prisni që të shfaqet lista e të gjitha aplikacioneve që ruajnë të dhënat e tyre në iCloud Drive. Në këtë pikë, zgjidhni WhatsApp Messenger, trokitni lehtë mbi artikullin Fshi të dhënat/Elimina dati dhe konfirmoni duke iu përgjigjur Fshi/Elimina sinjalizimit që shfaqet në ekran.

Nese preferoni të veproni nga nje kompjuter, atehere mund të përdorni klientin iCloud për Windows ose, nëse keni një Mac, panelin e menaxhimit iCloud, të cilin mund ta gjeni te Preferencat e Sistemit (ikona e ingranazhit në shiritin Dock).

Pavarësisht nga sistemi operativ i përdorur, pasi të hapet paneli i menaxhimit iCloud, duhet të klikoni në butonin Menaxho/Gestisci i cili ndodhet pranë grafikut me hapësirën e zënë aktualisht në shërbim.

Prandaj, prisni që lista e të gjitha aplikacioneve që ruajnë të dhënat në iCloud Drive të ngarkohet, zgjidhni WhatsApp Messenger nga shiriti anësor i majtë dhe klikoni fillimisht në artikullin Fshi dokumentet dhe të dhënat/Fshi të gjithë skedarët; Elimina documenti e dati/Elimina tutti i file dhe më pas në Fshi/Elimina, për të dhënë konfirmimin.

Persa i përket backup të plota të bëra përmes iTunes ose Finder, të cilat për këtë arsye ruajnë edhe një kopje të WhatsApp në kompjuter, mund të vazhdoni me eliminimin e tyre duke lidhur iPhone me kompjuterin, duke nisur iTunes/Finder dhe duke gjetur seksionin që lidhet me backup në skeden Përmbledhjea/Përgjithshme; Riepilogo/Generali te aplikacionit. Në këtë pikë, thjesht shtypni artikullin Rikthe kopjen rezervë/Menaxho kopjet rezervë; Ripristino backup/Gestisci backup dhe gjeni kopjen rezervë/kopjet rezervë për t’i fshirë. Pastaj klikoni me butonin e djathtë të miut dhe vazhdoni me eliminimin duke përdorur opsionin e duhur.

Si te caktivizosh Backup WhatsApp: në Kompjuter

Sic dihet, është e mundur të hyni në WhatsApp nga një kompjuter duke përdorur shërbimin në internet WhatsApp Web ose klientin zyrtar WhatsApp për Windows ose macOS, megjithatë këto janë tip përsëritje të thjeshta të aplikacionit WhatsApp të instaluar në telefon.

Me pak fjalë, kjo do të thotë që nuk behet një kopje rezervë/backup specifik i aplikacionit WhatsApp per kompjuter. Bisedave u behet backup vetem në Android ose iPhone. Prandaj, edhe nëse përdorni WhatsApp kryesisht në kompjuterin tuaj, duhet të çaktivizoni funksionin e backup në telefon duke ndjekur udhëzimet që ju dhashë në kapitujt e mëparshëm.