Si funksionon Google My Business

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon Google My Business. Ky eshte nje sherbim i rendesishem falas qe u vjen ne ndihme atyre qe kane hapur nje biznes/dyqan etj, duke bere te mundur qe aktiviteti juaj te shfaqet ne Google. Ai integron funksionet e kërkimit dhe hartës së Google, për të qenë lehtësisht i dukshëm dhe i identifikueshëm në internet. 

Duke konfiguruar shërbimin me shumë detaje, ju do të krijoni një kanal të vërtetë komunikimi me klientët aktualë dhe duke fituar te rinj, për të rritur biznesin tuaj (ose atë të një personi që dëshironi të ndihmoni). Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Cfare eshte Google My Business

Si funksionon Google My Business

Të qenit online dhe të gjendeni në Google është e rëndësishme ne ditet e sotme, por kjo nuk është e gjitha kur bëhet fjalë për aktivitetet tregetare: duhet gjithashtu të krijoni një dialog me klientët. Sigurisht, krijimi i një faqeje biznesi në Facebook është shumë i dobishëm, siç është krijimi i një profili biznesi në Instagram, por as Google nuk duhet nënvlerësuar në këtë kontekst.

Google My Business është një lloj faqeje e vogël kushtuar një biznesi (dyqan, restorant dhe çdo aktivitet tjetër tregtar) që ju lejon të tregoni historinë e tij, të jeni të gjurmueshëm me informacionin më të dobishëm dhe të ndërveproni me klientët aktualë dhe të ardhshëm. Të gjitha falas (gjithashtu të konsideroni përdorimin e Google Ads për të promovuar biznesin tuaj me pagesë).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ka një sistem dukshmërie të dyfishtë: nëse për shembull, dëshironi të dini se cila piceri në zonën tuaj bën dërgesa në shtëpi, thjesht duhet të filloni një kërkim në Google dhe ndër rezultatet e para do të shfaqen piceritë në Google My Business. Do të shihni foto të vogla të shoqëruara me informacionin më të dobishëm, duke përfshirë orarin e hapjes dhe numrin e yjeve, ose përmbledhjen e komenteve të shkruara nga klientët.

Duke klikuar mbi emrin e njërës prej picerive të kthyera nga kërkimi, do të keni akses në informacionin më të dobishëm: numrin e telefonitadresën dhe pozicionin në Google Maps, linkun me faqen e internetit të aktivitetit tregtar, oraret në e cila është më e frekuentuar, mundësia për t’u bërë pyetje menaxherëve ose pronarëve dhe së fundi, mundësine e lartpërmendur për të shkruar komentin tuaj.

Sistemi tjetër i dukshmërisë është i mundur falë Google Maps: imagjinoni se duhet të shkoni në një qytet tjetër dhe duke kërkuar adresën tuaj të destinacionit në harta, do t’ju shfaqen edhe aktivitetet afër vendit ku duhet të shkoni. Kështu do të dini se ku mund të hani ose të qëndroni gjatë natës.

Ja pra, se të kuptuarit se si funksionon Google My Business dhe të përfitosh nga ky shërbim është me rëndësi thelbësore për rritjen e biznesit tuaj. 

Si funksionon Google My Business

Si funksionon Google My Business

Mund të krijosh një profil Google My Business dhe ta menaxhosh lehtësisht, edhe nëse nuk ka vendndodhje biznesi të aksesueshme nga publiku. Rregullat e vetme që duhen respektuar janë ato që lidhen me qartësinë dhe sinqeritetin e informacionit të dhënë: meqenëse Google My Business synon qe të mbajë klientët aktualë dhe te shtoj te rinj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të krijuar një profil Google My Business ju nevojitet një llogari Google/Gmail, që është ajo që lejon aksesin në të gjitha shërbimet e ofruara nga Google. Nëse nuk keni një të tillë, duhet domosdoshmërisht ta krijoni. Per te mesuar se si behet lexoni udhezuesin: Si te hapesh llogari account Gmail.

Si te krijosh nje profil Google My Business

Si funksionon Google My Business

Pas përfundimit të hapave paraprakë të mësipërm, duhet të krijoni një profil për biznesin. Lidhuni me faqen kryesore të Google My Business ose, nëse ndiheni më rehat duke përdorur Google My Business nga një smartphone ose tablet, shkarkoni aplikacionin e duhur të disponueshëm për Android dhe iOS/iPadOS. Hapat që duhen ndërmarrë janë praktikisht të njëjta.

Për të filluar, identifikohuni me llogarinë tuaj. Futni pra, adresën e emailit përmes së cilës dëshironi të krijoni profilin e Google My Business (adresa duhet të jetë e njëjtë me ate qe do ta menaxhoni) dhe në fushën më poshtë, vendosni fjalëkalimin/password përkatës. Nëse jeni futur tashmë në llogarinë tuaj Google, thjesht mund të klikoni në butonin Menaxho/Gestisci.

Pas këtij hapi, ju arrini te faqja Gjeni dhe menaxhoni biznesin tuaj/Trova e gestisti la tua attività, e cila nuk duhet t’ju çojë në konfuzion: qëllimi i saj është të gjeni biznesin tuaj nëse keni krijuar tashmë profilin Google My Business. Mund ta kapërceni duke klikuar mbi Shto biznesin tuaj në Google/Aggiungi la tua attività su Google.

Tani le te kalojme ne ne hape delikate se si funksionon Google My Business (në çdo rast, nëse bëni një gabim, mos u shqetësoni, do të ketë një mënyrë për ta rregulluar): në këtë faqe duhet të shkruani emrin e biznesin. Ndërsa e shkruani, në fushën në krye do t’ju kthehen profilet me emra të ngjashëm të krijuar tashmë nga dikush tjetër.

Nuk mund të ketë shumë biznese me emra identikë, kështu që ju mund të përdorni imagjinatën tuaj, ndoshta duke shtuar qytetin ku zhvillohet biznesi. Kur të keni shtypur një emër unik, një kuti me emrin e aktivitetit do të shfaqet menjëherë poshtë fushës së shtypjes e shoqëruar me shkrimin Krijo një aktivitet me këtë emër/Crea un’attività con questo nome, mbi të cilin duhet të klikoni.

Fusha e dytë, ajo menjëherë më poshtë, kërkon që ju të futni kategorinë, por t’u përmbaheni atyre që ju sugjerohen ndërsa shkruani (p.sh. restorant Takeaway), sepse nuk mund të shtoni asnjë. Pastaj klikoni në butonin Avanti për të arritur në faqen përmes së cilës futet aktiviteti në Google Maps.

Nëse biznesi ka një vendndodhje që mund të arrihet nga klientët, si një dyqan ose një zyrë, do t’ju duhet të shënoni opsionin Po, përndryshe do t’ju duhet të zgjidhni artikullin Jo. Më pas klikoni në butonin Next/Avanti dhe sipas dëshirës tregoni nëse ka një zonë të kufizuar në të cilën biznesi ofron produktet ose shërbimet e tij.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kur të keni hyrë në një zonë, ajo do të jetë e dukshme menjëherë poshtë fushës në të cilën e keni futur. Nëse keni bërë një gabim, klikoni në X në të djathtë të vetë zonës, në mënyrë që ajo të fshihet. Kur të jeni të kënaqur me rezultatin, klikoni në butonin Next/Avanti për të vazhduar.

Tani jeni në faqen Cila është adresa?/Qual è l’indirizzo?: duke klikuar në fushën e parë në krye, lëvizni për të gjetur Shtetin. Më pas klikoni në fushën Adresa/Indirizzo dhe shkruani rrugën e saktë ku ndodhet biznesi juaj, duke përfshirë numrin e shtëpisë/numero civico. Do t’ju kthehet një listë me adresa identike, por të vendosura në qytete të ndryshme. Duhet të klikoni në artikullin e duhur, që është ai i qytetit përkatës. Fushat e Kodit PostarQyteti dhe Provinca do të plotësohen automatikisht: nëse diçka nuk shtohet, kontrolloni dy herë fushën e Adresës ose, duke klikuar në fushën e gabuar, mund ta korrigjoni.

Klikoni tani në butonin Next/Avanti dhe do të arrini në faqen Ku ndodhesh/Dove ti trovi? për të korrigjuar, nëse është e nevojshme, pozicionimin e treguesit të aktivitetit që shfaqet në hartë në të djathtë. Mund ta zmadhoni me rrotullën e miut, ndërsa duke klikuar mbi të mund ta tërhiqni treguesin në një pozicion më të saktë, nëse ai i treguar nuk është i saktë.

Pasi të jetë kryer edhe ky operacion, klikoni në butonin Next/Avanti për të plotësuar faqen A i ofroni shërbimet tuaja edhe jashtë kësaj vendi?/Offri i tuoi servizi anche al di fuori di questa sede? Përsëri, ekzistojnë vetëm dy mundësi: nëse janë planifikuar dërgesa në shtëpi, kontrolloni opsionin Po, përndryshe zgjidhni Jo. Në rast të dorëzimit, duhet të shtoni zonat e arritura nga dërgesa.

Më pas, do të mbërrini në faqen ku duhet të futet numri i telefonit të biznesit dhe menjëherë më poshtë, në faqen e tij në internet. Nëse nuk keni faqe interneti, vendosni shenjen ne opsionin Nuk kam nevojë për faqe interneti/Non ho bisogno di un sito Web (nëse dëshironi, mund ta krijoni edhe një të tillë për momentin, duke zgjedhur opsionin e duhur). Pra, vazhdoni dhe zgjidhni nëse do të merrni përditësime në lidhje me shërbimin My Business.

Tani jeni në gjysmë të rrugës per te mesuar se si funksionon Google My Business. Mjafton të kryeni procedurën e verifikimit dhe ta bëni më të detajuar aktivitetin tregtar. Google dëshiron të sigurohet që biznesi të jetë vërtet i yti ose që të jesh përgjegjës për drejtimin e tij. Për këtë arsye, ai do t’ju dërgojë një kartolinë letre. Ekziston vetëm një fushë për të plotësuar, përkatësisht Emri i kontaktit që gjeni në mes të faqes, në të cilën do të duhet të shkruani emrin e marrësit. Pastaj klikoni në butonin Dërgo/Invia për të konfirmuar.

Ka ende disa hapa për të bërë. Duke klikuar në butonin Vazhdo/Continua, ju kërkohet të futni orarin e hapjes së biznesit. Faqja specifike tregon ditët e javës të renditura njëra poshtë tjetrës, duke filluar nga e hëna. Një ndërprerës vendoset pranë çdo dite. Prandaj, aktivizoni çelsat që lidhen me ditët në të cilat aktiviteti është i hapur dhe përdorni menutë rënëse që duket se tregojnë gjithashtu oraret. Në fund të operacionit, klikoni në butonin Next/Avanti.

Tani, ju vetëm duhet të krijoni një marrëdhënie me klientët dhe për ta bërë këtë, të lini çelësin që ju propozohet në faqen Shto mesazhe/Aggiungi messaggistica. Kjo veçori u lejon atyre që vizitojnë profilin të bisedojnë me ata që menaxhojnë aktivitetin. Meqenëse një kanal komunikimi ka kuptim vetëm nëse mund të përgjigjeni në kohë reale, ju rekomandoj ta lini çelësin të ndezur vetëm nëse jeni në gjendje të garantoni një përgjigje të shpejtë për klientët. Mund ta konfiguroni gjithashtu më vonë: në atë rast, klikoni butonin Injoro/Ignora.

Tani klikoni në butonin Next/Avanti dhe do të jeni në faqen e dedikuar për metodat e konsumit/Modalità di consumazione: përgjigjuni kësaj të fundit, shtypni Avanti dhe vendosni një përshkrim të aktivitetit/descrizione dell’attività, të shkurtër dhe konciz (nuk mund të kalojë 750 karaktere).

Më pas klikoni në butonin Avanti dhe përgatitni fotografitë që dëshironi të lidhni me profilin e biznesit në Google My Business. Në këtë fazë, ju rekomandoj që të përdorni foto të vendndodhjes së biznesit, për shembull, duke inkuadruar vitrinën ose tabelën. Do të ketë një mënyrë për të ngarkuar fotot e pjatave në hapin tjetër. Nëse nuk dëshironi të shtoni imazhe, klikoni butonin Injoro/Ignora.

Pasi të jenë ngarkuar fotot, pothuajse perfunduat. Nga paneli që shfaqet në ekran, mund të ndryshoni çdo parametër të profilit tuaj Google My Business duke e zgjedhur atë nga kolona e majtë dhe duke klikuar mbi artikullin që dëshironi. Nga e njejta menu mund të shikoni edhe statistikat e aktivitetit tuaj, të shikoni mesazhet dhe më shumë: gjithçka është shumë intuitive.

Si te verifikosh aktivitetin ne Google My Business

Si funksionon Google My Business

Pasi të përfundojë krijimi i tij, profili Google My Business nuk do të aktivizohet menjëherë. Kjo do ndodh vetëm pas verifikimit me kartolinë. Deri atëherë do të jetë i ngrirë. Në fakt, Google dëshiron të sigurohet që ju keni vërtet të drejtën për të drejtuar biznesin që keni krijuar.

Kur postieri dorëzon kartolinën, lidhuni sërish me profilin e Google My Business dhe nëse është e nevojshme, identifikohuni, duke futur adresën e Gmail të përdorur për ta krijuar atë dhe më pas fjalëkalimin/password përkatës.

Pastaj klikoni në artikullin Home që shfaqet në shiritin e majtë të kompjuterit ose, nëse jeni duke vepruar nga një smartphone, trokitni lehtë mbi skedën Home që ndodhet në pjesën e poshtme majtas. Pastaj klikoni në Futni kodin e verifikimit/Inserisci codice di verifica dhe shkruani numrin e aktivizimit të printuar në kartolinë në fushën përkatëse të tekstit. Në fund, shtypni butonin blu Verify/Verifica dhe kjo është e gjitha. Tani mbaruat dhe gjithcka eshte aktive.

Si t’u përgjigjesh komenteve ne Google My Business

Kur mbërrijnë komentet e para në profilin e Google My Business, duhet të jeni të kujdesshëm t’i lexoni dhe t’u përgjigjeni me mirësjellje. Mospërgjigjja ndaj komenteve, qofshin ato pozitive apo jo, është e dëmshme: duhet të përgjigjesh gjithmonë, kjo ndikon në imazhin e aktivitetit dhe mirësjelljen e atyre që punojnë atje.

Për t’iu përgjigjur komenteve të klientëve, duhet të lidheni me profilin Google My Business dhe nga shiriti anësor i majtë, zgjidhni Recensioni/Reviews. Nga një telefon inteligjent, në vend të kësaj duhet të trokitni mbi ikonën Clienti në fund.

Pastaj klikoni në butonin Përgjigju/Rispondi/Answer i vendosur menjëherë poshtë komentit të interesit tuaj, shkruani përgjigjen në fushën përkatëse dhe më pas klikoni në butonin Publiko përgjigjen/Pubblica risposta.

Pasi të bëhet kjo, dy butona do të shfaqen nën përgjigjen tuaj: Edit/Modifica dhe Fshi/Delete/Elimina. Mund ti përdorni për të ndryshuar komentin tuaj ose për ta hequr.

Per me shume informacion

Google My Business është një mjet fleksibël dhe i fuqishëm. Ajo që ju kam dhënë janë vetëm bazat për të filluar.

Për të mësuar më shumë rreth funksionimit dhe përdorimit të shërbimit, referojuni dokumentacionit zyrtar të lëshuar nga Google. Me siguri do të gjeni të gjitha përgjigjet e pyetjeve që mund të keni ende në lidhje me këtë shërbim shumë të dobishëm.