Si funksionon Apple Watch

Si funksionon Apple Watch

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon Apple Watch, dmth si funksionon ora e prodhuar nga Apple dhe qe lidhet me iPhone. Me poshte do ju tregojme se si të kryeni procedurën fillestare të konfigurimit te ores qe me pas te beni lidhjen me iPhone, si të përfitoni nga veçoritë kryesore të saj, si ta karikoni baterine e saj, si ta përditësoni/update, zëvendësoni rripin etj. Per me shume detaje vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Konfigurimi fillestar i Apple Watch

Si funksionon Apple Watch

Hapi i parë themelor që duhet ndërmarrë për të kuptuar se si funksionon Apple Watch është kryerja e procedurës fillestare të konfigurimit të pajisjes.

Për ta bërë këtë, merrni iPhone tuaj, zhbllokoni atë, hyni në ekranin bazë, afrojeni Apple Watch të ndezur pranë iPhone dhe prisni mesazhin Për të konfiguruar këtë Apple Watch, përdor iPhone/Per configurare questo Apple Watch, utilizza iPhone.

Në këtë pikë, prekni butonin Vazhdo/Continua në iPhone dhe ekranin e Apple Watch me kamerën e iPhone. Nëse operacioni dështon, trokitni lehtë mbi artikullin Çiftoni Apple Watch manualisht/Abbina Apple Watch manualmente dhe zgjidhni emrin e orës tuaj nga ekrani që hapet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pra përgjigjuni pyetjeve të ndryshme që bëhen në ekranin e telefonit për të konfiguruar Apple Watch si një pajisje të re. Më pas, tregoni nëse preferoni të mbani orën inteligjente në të doren e majtë apo në të djathtë.

Më pas pranoni kushtet e përdorimit të pajisjes duke shtypur artikullin e duhur dhe zgjidhni nëse do të aktivizoni monitorimin e itinerareve, zgjidhni nëse do të ndani statistikat e përdorimit të orës me Apple (po ose jo sipas deshires) dhe konfirmoni duke shtypur butonin OK.

Tani vendosni një kod zhbllokimi për Apple Watch duke shtypur butonin Krijo një kod/Crea un codice dhe më pas shkruani kodin, që dëshironi të përdorni për të mbrojtur orën (dy herë radhazi, drejtpërdrejt në ekranin e Apple Watch).

Tani duhet të konfiguroni Apple Pay. Për ta bërë këtë, trokitni lehtë mbi butonin Vazhdo/Continua, zgjidhni kartat që do të përdorni, futni kodin e sigurisë dhe pranoni kushtet e përdorimit. Pastaj klikoni në Vazhdo/Continua. Nëse nuk dëshironi ose nuk mund ta përdorni shërbimin, shtypni Konfiguro më vonë në aplikacionin Apple Watch/Configura dopo sull’app Apple Watch.

Së fundi, zgjidhni nëse do t’i instaloni të gjitha aplikacionet e iPhone gjithashtu në Apple Watch ose vendosni se çfarë të bëni më vonë. Pasi të ketë përfunduar ky hap i fundit, brenda pak minutash Apple Watch do të sinkronizohet me iPhone dhe më në fund mund të filloni ta përdorni ate.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te përdoresh Apple Watch

Pasi të kryhet procedura fillestare e konfigurimit të mësipërm, ju jeni gati të kaloni në aksion dhe për këtë arsye te zbuloni konkretisht, se si funksionon Apple Watch. Gjeni të gjitha të shpjeguara më poshtë. 

Si funksionon Apple Watch: Gjestet, butonat dhe funksionet kryesore

Si funksionon Apple Watch

Për të bashkëvepruar me Apple Watch, fillimisht duhet të kuptoni se cilat gjeste me gishta mbështeten dhe cilët janë butonat fizikë në pajisje.

Për sa i përket gjesteve me gishta, të gjitha ato që mund të kryhen janë si më poshtë:

  • Shtypja: Shtypja e fortë e ekranit me gisht ju lejon të ndryshoni ekranin e Apple Watch dhe të shikoni opsionet në një aplikacion.
  • Prekja: Duke prekur ekranin mund të zgjidhni një buton ose artikull.
  • Zvarrit: Zvarritja e gishtit nëpër ekran lëviz ate qe shfaqet ose ndryshon kursorin.
  • Lëvizja: Rrëshqitni gishtin lart, poshtë, djathtas ose majtas për të parë më shumë ekrane.

Vini re se kur prekni ekranin e Apple Watch, ky i fundit përdor teknologjinë Force Touch për të zbuluar intensitetin e presionit në ekran.

Sa i përket butonave fizikë, janë vetëm dy dhe mund t’i gjeni të dy në anë. Ja çfarë janë dhe për çfarë shërbejnë:

  • Kurora dixhitale/Digital Crown : Është ajo në formën e një rrote. Mund ta shtypni për të parë faqen e orës ose ekranin bazë, mund ta shtypni dy herë radhazi për t’u kthyer në aplikacionin e fundit, mund ta shtypni dhe mbani shtypur për të përdorur Siri, mund ta rrotulloni për të zmadhuar, lëvizur ose rregulluar artikujt në ekranin dhe në Apple Watch Series 2 ose version më të ri mund ta rrotulloni gjithashtu për të zhbllokuar ekranin gjatë një stërvitje noti.
  • Butoni anësor: Është ai me formë të zgjatur. Mund ta shtypni për të shfaqur ose fshehur Dock, mund ta shtypni dhe mbani shtypur për të përdorur funksionin SOS, mund ta shtypni dy herë për të përdorur Apple Pay dhe mund ta mbani për disa sekonda për të ndezur ose fikur orën.

Si funksionon Apple Watch: Aplikacionet/App

Si funksionon Apple Watch

Siç shihet në hapin në fillim të udhëzuesit, kur konfigurohet Apple Watch, është e mundur të zgjidhni nëse do t’i instaloni aplikacionet menjëherë apo më vonë.

Të gjitha ato që janë instaluar tashmë në orë janë të dukshme dhe të arritshme duke shtypur në Digital Crown/Butonin ne forme rrote dhe duke eksploruar ekranin e shfaqur me gishtin tuaj. Duke shtypur ikonën e një aplikacioni të caktuar, mund të filloni përdorimin e tij.

Aplikacione të tjera mund të instalohen duke përdorur iPhone, pasi të keni shkarkuar aplikacionin Watch nga seksioni i App Store (ai me Apple Watch në sfond të zi).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

E njëjta gjë mund të bëhet edhe nga App Store normal. Megjithatë, në këtë rast, renditen të gjitha aplikacionet e disponueshme jo vetëm për Apple Watch, por edhe për iPhone, kështu që për të kuptuar nëse një aplikacion i caktuar është i përdorshëm apo jo në orë, është e nevojshme të identifikoni formulimin e duhur të vendosur nën imazhet paraprake të tij.

Nëse dëshironi të hiqni një aplikacion të instaluar në Apple Watch duke ndërhyrë vetëm dhe ekskluzivisht në orë, hapni aplikacionin Watch në iPhone, lëvizni ekranin e bashkangjitur në seksionin Apple Watch derisa të gjeni emrin e aplikacionit që korrespondon me formulimin e instaluar në Apple Watch/Installate su Apple Watch, shtypni mbi të dhe Fikeni/OFF çelësin Trego ne Apple Watch/Mostra su Apple Watch/Show on Apple Watch në ekranin tjetër.

Nëse dëshironi të hiqni një aplikacion si nga iPhone ashtu edhe nga Apple Watch, duhet ta çinstaloni atë drejtpërdrejt nga iPhone duke trokitur në ikonën përkatëse në ekranin bazë dhe të vazhdoni ta mbani shtypur atë për disa çaste, derisa të fillojë të kërcejë. Më pas shtypni x që shihni të shfaqet në këndin e sipërm të djathtë të të njëjtit dhe shtypni Fshi/Elimina/Delete.

Si funksionon Apple Watch: Njoftimet

Si funksionon Apple Watch

Nëpërmjet Apple Watch mund të shikoni njoftimet nga aplikacionet e instaluara vetëm në iPhone ose ato të instaluara direkt në orë.

Kur merrni një njoftim, Apple Watch ben një tingull njoftimi dhe do ta shihni atë të shfaqet në ekranin e pajisjes. Duke ngritur kyçin e dorës, fillimisht do t’ju shfaqet një përmbledhje e shpejtë dhe pas disa sekondash të gjitha detajet.

Nëse nuk e lexoni menjëherë njoftimin, do të shihni një pikë të kuqe të shfaqet në krye të ekranit dhe duke rrëshqitur nga lart poshtë, mund ta shikoni atë. Duke shtypur mbi të, më pas mund të merrni më shumë detaje ose të përdorni aplikacionin e referencës, nëse është i instaluar në orë.

Nëse nuk dëshironi të merrni njoftime nga aplikacione specifike ose të rregulloni të gjitha cilësimet e tjera të njoftimeve, thjesht hapni aplikacionin Watch në iPhone tuaj, zgjidhni artikullin Njoftimet/Notifiche në seksionin Apple Watch të ekranit të shfaqur dhe rregulloni opsionet e ndryshme në dispozicion.

Si funksionon Apple Watch: Cilësimet

Si funksionon Apple Watch

Si nëpërmjet Apple Watch ashtu edhe nëpërmjet iPhone është e mundur të ndërhyhet në të gjitha cilësimet e ndryshme dhe të mundshme që lidhen me funksionimin e orës. Në këtë mënyrë, ju mund ta personalizoni se si funksionon sipas nevojave tuaja.

Për të hyrë në cilësimet nga Apple Watch, shtypni Digital Crown (butonin si rrote ne ore), prekni Cilësimet/Impostazioni/Settings, zgjidhni kategorinë përkatëse (KohaPërdorimi në aeroplanBluetooth etj.) dhe më pas rregulloni cilësimet e ndryshme të disponueshme në ekranin tjetër.

Sidoqoftë, nga iPhone duhet të hapni aplikacionin Watch dhe të shtypni artikujt e ndryshëm që gjeni në seksionin Apple Watch në varësi të nevojave tuaja. Në krye do të gjeni galerinë me ekranet e orës në përdorim, më poshtë cilësimet në lidhje me ndriçimin dhe tekstin etj dhe më poshtë cilësimet në lidhje me aplikacionet.

Si te kontrollosh dhe karikosh baterinë

Si funksionon Apple Watch

Ashtu si iPhone dhe çdo iDevice (dhe pajisje) tjetër, Apple Watch është gjithashtu i pajisur me një bateri të brendshme që mbaron me kalimin e kohës dhe me përdorim.

Për të mbajtur një sy në përqindjen e karikimit në baterinë e orës, mjafton t’i kushtoni vëmendje shenjes të bashkangjitur në disa numra.

Përndryshe, mund të hapni qendrën e kontrollit të orës duke bere nje rrëshqitje me gisht nga fundi i ekranit deri lart. Do të gjeni përqindjen e mbetur të baterisë të treguar lart majtas. Dua të theksoj gjithashtu se duke e shtypur mund të hyni në ekran përmes të cilit aktivizohet funksioni i konsumit të ulët (i dobishëm kur niveli i karikimit është i ulët) i cili minimizon konsumin e orës duke treguar vetëm kohën.

Kur ngarkesa e baterisë është e ulët ose në çdo rast kur mendoni se është e përshtatshme të rikarikoni Apple Watch, mund ta kryeni operacionin në fjalë duke lidhur kabllon magnetike të karikimit ose Dock magnetik për karikimin e orës me ushqyesin dhe pastaj në një prizë ose në një nga prizat USB të kompjutrit Mac ose Windows (kur kompjuteri është i ndezur).

Më pas, vendosni pjesën e pasme të Apple Watch në karikues në mënyrë që magnetët e karikuesit të jenë drejt me orën. Më pas prisni disa momente që simboli i vetëtimës së gjelbër të shfaqet në qendrën e sipërme të ekranit Apple Watch.

Më pas mund ta ndaloni karikimin e orës në çdo kohë, jo domosdoshmërisht duhet të arrijë 100%.

Si te përditësosh/update watchOS

Ashtu si me të gjitha pajisjet e tjera të saj, Apple lëshon rregullisht përditësime për Apple Watch për të ndihmuar në ruajtjen e statusit të sigurisë së orës, përmirësimin e funksionalitetit të saj dhe prezantimin e veçorive të reja.

Për të përditësuar Apple Watch, zgjidhni aplikacionin Watch në iPhone, shkoni te seksioni Apple Watch duke shtypur artikullin e duhur poshtë majtas, ndaloni në General në ekranin që shfaqet dhe më pas në Përditësimi i softuerit/Aggiornamento software/Update software.

Pra, prisni disa momente që iPhone të kontrollojë për disponueshmërinë e një versioni më të përditësuar të watchOS (sistemi operativ Apple Watch). Nëse përditësimi është realisht i disponueshëm, do të njoftoheni dhe mund të vazhdoni duke shtypur butonin Shkarko dhe instalo/Scarica e installa/Download and install.

Pra, futni kodin e zhbllokimit të iPhone tuaj, pranoni kushtet e përdorimit të shërbimit dhe prisni që shkarkimi i përditësimit të fillojë dhe të përfundojë.

Në fund të procedurës, Apple Watch juaj do të lëshojë një tingull njoftimi, pajisja do të verifikohet dhe do të fillojë faza e instalimit.

Në atë moment, Apple Watch do të riniset dhe rrota e përparimit do të shfaqet në faqen e procedurës. Kur instalimi të përfundojë, ora do të riniset automatikisht dhe mund të filloni ta përdorni përsëri.

Si te zëvendësosh rripin

Nëse dëshironi, mund të zëvendësoni rripin e Apple Watch tuaj me një origjinal, të shitur nga e njëjta kompani përmes Apple Store, ose me një nga shumë të përputhshem të tregtuar në dyqanet elektronike.

Për të zëvendësuar rripin aktualisht në përdorim me një tjetër në zoterimin tuaj, thjesht ktheni Apple Watch me kokë poshtë në një sipërfaqe të sheshtë (mundësisht duke vendosur një leckë të butë mbi të, në mënyrë që të mos gërvishtet ora), shtypni dy butonat e zgjatur që gjeni në krye dhe në fund dhe rrëshqitni dy pjesët e rripit në përdorim aktualisht.

Pasi të jetë bërë kjo, kapni dy pjesët e rripit tjetër dhe rrëshqisni ato në vendet e përshtatshme derisa të dëgjoni një klik. 

Ne rast problemesh

Nese keni lexuar këtë udhëzues por ende diçka eshte jo shumë e qartë për ju apo keni probleme, atëherë sugjerimi më i mirë që mund t’ju jap është të kontaktoni menjëherë me shërbimin e klientit të Apple.

Ju mund ta beni kete në mënyra të ndryshme, të gjitha këto janë treguar më poshtë. 

  • Nëpërmjet internetit: Lidhu me faqen e duhur për mbështetje online që ndodhet në faqen zyrtare të Apple, klikoni në ikonën Apple Watch dhe ndiqni procedurën e udhëzuar të propozuar për të treguar llojin e problemit të hasur dhe për të marrë ndihmë.
  • Nëpërmjet aplikacionit Apple Support: Shkarkoni aplikacionin Apple Support në iPhone ose pajisje tjetër iOS që zotëroni, hapeni atë, identifikohuni në llogarinë tuaj Apple, zgjidhni Apple Watch nga lista e pajisjeve për të cilat do të merrni mbështetje dhe do të shihni një listë me artikuj të shumte. Klikoni mbi atë që ju intereson dhe ndiqni udhëzimet në ekran.
  • Përmes Twitter: Përcillni një cicërimë ose mesazh privat në llogarinë @AppleSupport duke detajuar problemet që keni. Së shpejti do të merrni një përgjigje nga Apple.
  • Nëpërmjet Apple Store: Shkoni personalisht në një nga Apple Stores në zonë, ose dyqanin ku e keni blere dhe kërkoni ndihmë nga stafi.