Antivirus per telefon android

Telefonat Android kanë arritur të tërheqin vëmendjen e të gjithëve fale cilesive te tyre teknike, por kjo i ve gjithashtu ne shenjestren e njerezve qe synojnë te sulmojne sistemin operativ me malware/viruse të projektuar posaçërisht. Malware që spiunon aktivitetet e përdoruesve, shfaq reklama të padëshiruara dhe kryen operacione të tjera “jo shumë të këndshme” në dëm të viktimave. Per kete arsye do ju nevoitej nje antivirus per telefon android.

Per tu mbrojtur ju mund te shkoni në Google Play Store dhe gjeni shume antivirus per telefon Android që ju lejojnë të mbroni smartphone dhe tabletë nga të gjithë malware-et më të rrezikshëm. Shumica e tyre, të paktën në versionin e tyre bazë, janë falas dhe përfshijnë disa funksione shtesë, të tilla si ato për gjurmimin e pajisjeve në rast vjedhjeje/humbjeje dhe bllokimin e thirrjeve të padëshiruara.

Tani do të doja të theksoja disa nga ato më të besueshmet: ato që kanë marrë rezultatet më të mira në testet krahasuese dhe që garantojnë mbrojtje të plotë të sistemit pa ndikuar negativisht në performancën e tij. 

Permbajtja

Google Play Protect

Play Protect është sistemi antivirus i integruar në telefon Android, i cili lejon një analizë në kohë reale të aplikacioneve që janë instaluar në pajisjen tuaj. Për fat të keq nuk është i pagabueshëm, pasi disa zhvillues kanë shmangur kontrollet automatike të këtij shërbimi për aplikacionet e tyre të publikuara në Play Store.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në çdo rast, rezulton të jetë një nga zgjidhjet më të mira për të gjithë ata përdorues që nuk kanë ndërmend të “rëndojnë” më tej pajisjen e tyre dhe preferojnë zgjidhjet e integruara në sistemin operativ. Prandaj, meqenëse nuk kërkohet asnjë instalim i aplikacionit për ta bërë atë të funksionojë, falë integrimit të tij në dyqanin e robotit të gjelbër, gjithçka për të cilën duhet të shqetësoheni është që ky mjet të jetë i aktivizuar.

Për t’u siguruar për këtë, filloni Play Store, përmes ikonës së tij në ekranin kryesor ose në sirtar/drawer dhe trokitni lehtë mbi ikonën që ndodhet lart majtas ☰. Pasi kjo është bërë, trokitni lehtë në Play Protect dhe shtypni  ikona e vendosur në krye. Në këtë pikë, nëse është e nevojshme, lëvizni levën në ON që korrespondon me artikujt Analizoni aplikacionet me Play Protect/Analizza le app con Play Protect dhe Përmirësoni zbulimin e aplikacioneve me qëllim të keq/Migliorare il rilevamento di app dannose dhe kaq. 

Avast Mobile Security

Një antivirus i nivelit të lartë per telefon Android që mund të garantojë mbrojtje të plotë të telefonave inteligjentë dhe tabletëve është Avast Mobile Security i cili, ashtu si në versionin e tij të famshëm për kompjuterët, monitoron të gjitha aplikacionet e instaluara në pajisje në kohë reale dhe bllokon ato të dyshimta. Për të përdorur Avast Mobile Security në smartphone tuaj Android ose tabletë, shkarko app nga Play Store, filloni atë dhe ndiqni procedurën fillestare konfigurimit duke shtypur butonin per te filluar.

Në këtë pikë, zgjidhni nëse do të përdorni versionin bazë, i cili është falas, ose nëse do të azhurnoheni në versionin Premium, me kosto që fillojnë nga 1.99 €/muaj ose 11.88 €/vit, gjë që mundëson veçori të përparuara, si një VPN, duke bllokuar aplikacionet me një PIN dhe një sistem i përparuar anti-vjedhje, vetëm për të përmendur disa.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të arrini në ekranin kryesor të aplikacionit, prekni butonin Skano/Scansiona dhe prisni që analiza e memories të përfundojë. Përveç aplikacioneve të dyshimta, Avast Mobile Security gjithashtu zbulon cilësimet e sistemit që mund të jenë potencialisht të rrezikshme, siç mund t’ju lejojë të instaloni aplikacione nga burime të panjohura.

Përveç aftësisë për të analizuar pajisjen, në ekranin kryesor të Avast Mobile Security mund të gjeni disa karakteristika të tjera, disa prej të cilave janë të arritshme vetëm nëse keni një llogari Premium. Duke shtypur ikonën, në krye, ju mund të shihni listën e këtyre të fundit dhe të përdorni mjetet falas: mund të aktivizoni sistemin anti-vjedhje, të skanoni skedarët e pajisjes, të keni qasje në kasafortën për fotot, të verifikoni që Wi-Fi rrjeti në të cilin jeni lidhur është i sigurt, kryeni një provë shpejtësie dhe pastroni RAM.

Unë ju paralajmëroj që Avast do të skanojë automatikisht sa herë që përpiqeni të instaloni një aplikacion të ri në telefonin tuaj (ose tablet). Në këtë mënyrë të gjithë malware dhe elementët e padëshiruar do të bllokohen “në sy” përpara se të mund të bëjnë ndonjë dëm në sistemin tuaj.

AVG Antivirus

AVG është një emër historik në sektorin e sigurisë kibernetike, sigurisht që nuk mund të mos leshonte një antivirus për telefon Android. Tani këtu po flasim për AVG Antivirus, një aplikacion i shkëlqyeshëm falas që ju lejon të zhdukni të gjitha kërcënimet më të njohura për Android, të bllokoni thirrjet e padëshiruara dhe të përmirësoni performancën e pajisjes në të cilën është instaluar.

Për të përdorur AVG antivirus në smartphone tuaj ose tabletë, e gjitha qe ju duhet të bëni është të shkarkoni app nga Play Store, dhe ta hapni. Atëherë ju duhet të zgjidhni nëse do të qëndroni me versionin falas të antivirusit ose nëse do të kaloni në atë Pro (duke filluar nga 1,99 €/muaj ose 11,88 €/vit ), i cili nuk përfshin banderola reklamash dhe ofron funksione shtesë, të tilla si për shembull bllokimi i aplikacioneve dhe një VPN.

Pasi të konfirmohet dëshira për të përdorur versionin falas, shtyp butonin Skano/Scansiona në ekranin kryesor të aplikacionit, për të filluar skanimin e parë anti-malware të sistemit. Kjo duhet të zgjasë vetëm disa minuta.

Pas skanimit të telefonit tuaj (ose tabletit), mund të argëtoheni duke zbuluar funksionet e tjera AVG Antivirus, të cilat mund t’i gjeni në ekranin kryesor, poshtë butonit Scan/Scansiona, ose duke shtypur ikonën ☰ në krye. Në listën e veçorive shtesë të disponueshme, do të gjeni dy mjete falas dhe me pagesë, të arritshme vetëm nëse keni një llogari aktive Pro.

Avira Antivirus Security

Avira Antivirus Security është një tjetër antivirus i njohur në mjedisin e PC që gjithashtu ka arritur të behet i famshem nder antivirus-et per telefon Android. Falë versionit bazë të tij falas, ju mund të kryeni një skanim të sistemit në kohë reale, në mënyrë që të analizoni të gjitha aplikacionet e instaluara në telefonin tuaj (ose tabletin) dhe të identifikoni kërcënimet e mundshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas instalimit të Avira në pajisjen tuaj përmes Play Store, shtypni butonin Prano/Accetta për të arritur menjëherë në ekranin kryesor të aplikacionit. Për të filluar një skanim, atëherë, shtypni butonin Smart vendosur në qendër të ekranit. Në pak momente, procesi do të vazhdojë, duke ju kthyer rezultatin e analizës.

Sidoqoftë, në zonën e poshtme ka të gjitha mjetet që mund të përdorni për të zgjeruar sistemin e mbrojtjes së pajisjes tuaj. Ju do të renditeni me karakteristika falas dhe me pagesë (të shënuara me etiketën Pro). Ndër mjetet falas që mund të aktivizoni janë një VPN (e kufizuar në 100 MB/ditë), kontrolli i pajisjes në distancë, pastrimi i RAM, kontrolli i lejeve të leshuar per app dhe skaneri i rrjetit.

Për të zhbllokuar tiparet e paguara të Avira Antivirus Security, mund të regjistroheni në versionin Pro të antivirusit duke paguar 8.15 euro/vit. Ndër funksionet e rezervuara për përdoruesit e Pro janë mbështetja teknike nga prodhuesi, shfletimi i sigurt për të bërë blerje në internet, bllokim të aplikacioneve, për të përmendur vetëm disa.

Eset Mobile Security

Eset Mobile Security është një zgjidhje tjetër antivirus per telefon Android Android. Eshtë në dispozicion në një provë falas 1-mujore, e cila përfshin të gjithë zbulimin e malware-ve dhe veçoritë e tjera. Në fund të kësaj periudhe vlerësimi, duhet të azhurnoni në versionin Premium me një kosto prej $ 1.99/muaj.

Pas shkarkimit të Eset Mobile Security nga Play Store, filloni aplikacionin dhe zgjidhni gjuhen. Pastaj zgjidhni nëse do të kontribuoni në përmirësimin e softuerit, shtypni butonin e provës falas dhe futni adresën tuaj të postës elektronike, për të filluar menjëherë përdorimin e këtij antivirusi.

Kur të përfundojë operacioni, do t’ju shfaqet ekrani kryesor i Eset Mobile Security, ku do të gjeni të gjitha tiparet që mund të përdorni për të mbrojtur smartphone ose tabletin tuaj Android. Duke shtypur butonin Kontrolloni pajisjen/Controlla dispositivo, mund të filloni skanimin për identifikimin e kërcënimeve. Duke shtypur butonin Antivirus, megjithatë, mund të aktivizoni kontrolle automatike, të tilla si skanimi gjatë ngarkimit të baterisë ose fillimi i planifikuar.

Për më tepër, ju mund të aktivizoni veçori të tjera shtesë, të tilla si anti-vjedhje/anti-theft, për të mbrojtur pajisjen nga vjedhja, humbja dhe hyrja e paautorizuar, anti-phishing, për të mbrojtur fjalëkalimet tuaja dhe të dhënat bankare, bllokimin e aplikacionevefiltrimin e thirrjeve dhe analizën e rrjetit shtëpiak.

Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender Antivirus Free është zgjidhja ideale për ata që kërkojnë një antivirus thelbësor, të shpejtë dhe falas per telefon Android që monitoron aplikacionet e instaluara në pajisje pa ofruar veçori shtesë, të tilla si vendndodhja në distancë ose bllokimi i thirrjeve të padëshiruara.

Për ta instaluar në smartphone (ose tabletë), shkoni ne Play Store dhe shtypni butonin Instalo. Pastaj, filloni aplikacionin dhe lexoni hyrjen, ose kaloni atë, duke përdorur butonin e duhur. Pasi të jetë bërë kjo, pranoni kushtet e përdorimit, duke vendosur shenjën e kontrollit në kutinë e duhur dhe shtypni butonin Vazhdo/Continua.

Për të filluar një skanim të plotë të aplikacioneve të instaluara në pajisje, prekni butonin Start Scan/Avvia scansione. Bitdefender do të kontrollojë të gjitha aplikacionet në Android dhe në sajë të funksionit Autopilot, do të jetë në gjendje të parandalojë instalimin e aplikacioneve të reja që përmbajnë malware ose elementë të padëshiruar.

Për mbrojtje më të plotë, paketa Bitdefender Mobile Security është e disponueshme dhe kushton 9,99 euro/vit dhe gjithashtu përfshin funksione për të mbrojtur shfletimin në internet dhe për të lokalizuar pajisjen në distancë, vetëm për të përmendur disa.

AhnLab V3 Mobile Security

Edhe nëse emri i tij është më pak i njohur se ai i antivirus-eve per telefon Android të analizuar më lart, unë sugjeroj që të merrni në konsideratë edhe AhnLab V3 Mobile Security i cili në testet e fundit krahasuese, si ai i AV-Test, po merr rezultate vërtet mbresëlënëse. Për momentin nuk është përkthyer ende në italisht, por efektiviteti i tij dhe funksionet e tij të shumta (antimalware, anti-vjedhje dhe mbrojtja e privatësisë) e bëjnë atë një zgjidhje vërtet interesante.

Për të instaluar AhnLab V3 Mobile Security në smartphone (ose tabletë), shkarkojeni atë nga Play Store: është falas. Pastaj filloni atë, shtypni butonin Lejo/Allow për të lejuar hyrjen në tiparet e pajisjes, pranoni kushtet e përdorimit të saj, duke vendosur shenjën e kontrollit në kutinë e duhur dhe shtypni butonin Next.

Në ekranin që hapet, zgjidhni nëse do të përfshini skedare dhe dosje ( Files and Folders), dhe aplikacionet potencialisht të padëshiruara (Potentially Unwanted Apps) në skaner malware ose mundësuar skanim ne cloud ( Cloud Scan ). Pasi të jetë bërë kjo, shtypni butonin Start Scan për të filluar skanimin e parë të pajisjes.

Sapo të përfundojë skanimi dhe të arrihet ekrani kryesor i AhnLab V3 Mobile Security, mund të shtypni butonin ☰ që ndodhet sipër majtas dhe të përdorni të gjitha funksionet e app: Skanimi URL/URL scan për të kontrolluar sigurinë e faqeve të internetit, Këshilltari i privatësisë/Privacy advisor për të kontrolluar shkallen e privatësisë së aplikacioneve të instaluara, Cleaner për të fshirë skedarët e përkohshëm në pajisje dhe Galeria e Fshehur/Hidden Gallery për të krijuar një galeri private fotografish.

Për të kryer analiza të mëvonshme, thjesht shtyp fjalën Start Security Scan, në ekranin kryesor të aplikacionit. Në rast se dëshironi të hiqni reklamën, mund të blini planin me një kosto prej 1.19 euro/muaj.