Si te printosh nga telefoni Android

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te printosh nga telefoni Android. Me ndihmen e telefonit tuaj ju mund te printoni dokumente, emaile dhe faqe interneti vetem ne pak hapa. Me poshte do ju tregojme se si te veproni ne rastet kur printeri juaj mund te lidhet me internetin si dhe ne rastet kur kjo nuk eshte e mundur. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te printosh nga telefoni Android

Përpara se të fillojmë të flasim me ju për mënyrën e printimit të një dokumenti ose fotografie nga telefoni Android, duhet të siguroheni që printeri juaj të jetë konfiguruar saktë. Megjithëse metoda e printimit nga Android është pothuajse e njëjtë në çdo smartphone ose tablet me këtë sistem operativ, konfigurimi i saktë i printerit është thelbësor që procedura e printimit të përfundojë me sukses.

Keshtu qe ndiqni me kujdes shpjegimet qe ju jepen ne manualin e udhezimeve te printerit. Megjithate duhet thene se: qe te behet lidhja e telefonit me printerin, telefoni dhe printeri duhet te jene te lidhur me te njejtin rrjet wifi ose te aktivizoni wifi direct ne printer dhe pastaj te lidhni telefonin me rrjetin e krijuar nga printeri. Pastaj menyra tjeter eshte lidhja me kavo USB e telefonit me printerin. Per me shume detaje lexoni udhezuesin: Si te lidhesh telefonin me printerin.

Pasi kemi bërë këtë hyrje të shkurtër, është koha për të parë në detaje se si të printoni një dokument ose një foto përmes smartphone ose tabletit tuaj Android, duke përdorur disa nga metodat më efektive dhe të menjëhershme për të kryer këtë operacion.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te printosh nga telefoni Android ne cdo printer

Në Android mund të printoni pothuajse në çdo printer. Menyra është të përdorni teknologjitë e disponueshme në këtë pajisje ose të mbështeteni në një kompjuter në mënyrë që të mund të gjeni printerin në smartphone ose tablet. Pra, le të shohim së bashku se si të vazhdojmë me printimin.

Si te printosh nga telefoni Android ne printer me WiFi

Si te printosh nga telefoni Android

Nëse keni një printer të gjeneratës së fundit që mbështet teknologjinë Wi-Fi, do të jetë shumë e lehtë të jeni në gjendje të printoni çdo skedar nga Android. Këto pajisje janë tashmë të pajisura me të gjithë driver që lejojnë komunikimin me pajisjet android dhe në këtë të fundit, aplikacionet e prodhuesve janë gjithashtu të disponueshme për të siguruar që mos te kete pengesa në identifikimin e printerit dhe në procesin e printimit.

Vetëm si shembull, më poshtë po ju tregojme disa nga aplikacionet per Android qe gjeni ne Play Store të prodhuesve më të famshëm të printerëve, të cilët përgjithësisht janë thelbësorë për t’u instaluar në smartphone ose tablet (nganjëherë instalimi mund të sugjerohet direkt nga pajisja) për të komunikuar me printerin.

  • Epson iPrint është aplikacioni i disponueshëm nga Epson dhe duhet të përdoret së bashku me printerët e tij për printim me wifi. Është falas.
  • HP Print Services Plugins dhe HP Smart janë aplikacionet zyrtare të ofruara nga HP për printim me printerët e saj Wi-Fi. Ata mbështesin mbi 200 modele të ndryshme printerësh dhe janë shumë të thjeshtë për t’u vendosur dhe përdorur. Janë falas.
  • Samsung Print Service Plugin është aplikacioni zyrtar i disponueshëm nga Samsung për printerët e tij (standardi universal për printimin dhe skanimin).
  • Mopria Print Service është aplikacioni zyrtar i standardit universal për printim, të cilit i përmbahen shumë prodhues të famshëm printerësh dhe skanerësh. Mbështet printerët Brother, Canon, DEVELOP, Epson, FUJIFILM, Gestetner, HP, Infotec, Konica Minolta, Kyocera, Lanier, Lenovo, Lexmark, NEC, NRG, Pantum, RICOH, Samsung, Savin, Sharp, TA Triumph Adler-UTAX, Toshiba dhe Xerox.

Pas instalimit të shërbimit të përputhshëm të printimit me printerin tuaj në smartphone ose tablet, sigurohuni që kjo të jetë e aktivizuar në cilësimet e Android. Më pas hapni aplikacionin Cilësimet/Impostazioni (rrota e ingranazhit), zgjidhni Lidhja e pajisjes/Connessione dispositivo > Printo/Stampa, trokitni lehtë mbi emrin e shërbimit të instaluar dhe sigurohuni që leva e shfaqur në ekran të jetë vendosur në AKTIV/ON.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani, nëse e keni konfiguruar printerin në rrjet siç duhet, do ta gjeni emrin e tij të hostit në seksionin më poshtë: Printera/StampantiNëse nuk keni mundesine për të lidhur një printer me internetin nepermjet wifi, atehere mund të përdorni teknologjinë Wi-Fi Direct. Kjo është një metodë e drejtpërdrejtë e lidhjes së dy pajisjeve që përdor teknologjinë me valë pa përdorur një ruter si ndërmjetës.

Në këtë rast specifik, duhet ta aktivizoni këtë modalitet në printer, duke përdorur butonin e duhur fizik (printer pa ekran) ose ikonën Wi-Fi Direct në ekran. Në këtë rast, duke ndjekur udhezuesin e thjeshtë në ekran (i cili ndryshon nga modeli në model), printeri do të rrije ne pritje per sinjalin e lidhjes me pajisjen Android.

Prandaj, në telefonin inteligjent ose tabletin tuaj, nisni Cilësimet/Impostazioni (rrota e ingranazhit) e Android, zgjidhni artikujt Lidhja e pajisjes/Connessione dispositivo > Printo/Stampa > [emri i shërbimit të printimit] dhe shtypni emrin e printerit. Nëse nuk e gjeni në listë, shtypni ikonën (…), shtypni Shto printerin/Aggiungi stampante dhe ndiqni udhëzimet e thjeshta në ekran për lidhjen e printerit në Wi-Fi Direct. Shërbimi i printimit do të identifikojë printerin në mënyrë që të njohin saktë dhe ta çiftoje me pajisjen.

Në këtë pikë, gjithçka që duhet të bëni është të hapni dokumentin ose faqen e internetit që do të printohet në letër, shtypni butonin e ndarjes dhe zgjidhni artikullin Printo. Në menunë rënëse në krye, zgjidhni emrin e printerit të konfiguruar më parë dhe shtypni ikonën e printimit.

Si te printosh nga telefoni Android ne printerin e rrjetit

Si te printosh nga telefoni Android

Siç e përmenda në kapitullin hyrës, printerët modernë janë të pajisur me lidhje interneti për të lejuar lidhjen e kësaj pajisjeje me pajisje të tjera përveç kompjuterit, si telefonat inteligjentë dhe tabletët. Tani le te shikojme se si te veproni kur printeri është shumë i vjetër dhe nuk e ka këtë teknologji të lidhjes me rrjetin wifi.

Për shembull, printeri juaj mund të ketë vetëm portën LPT (portene paralele) ose portën USB. Dhe nëse ruteri juaj nuk lejon lidhjen e pajisjeve USB, mund të jetë e vështirë për ju të zgjidhni problemin. Megjithate përmes disa trukeve të thjeshta, mund të transformoni lehtësisht një printer pa Wi-Fi ose, në përgjithësi, pa asnjë lidhje interneti, në një të pershtatshem për t’u identifikuar dhe përdorur në smartphone ose tabletin tuaj Android.

Në këtë rast, ajo që mund të bëni është të ndani printerin (i instaluar saktë në kompjuterin tuaj) në rrjet, në mënyrë që të mund të identifikohet nga pajisje të tjera të lidhura në të njëjtin rrjet shtëpiak. 

Pas konfigurimit të printerit në rrjet, pavarësisht nga metoda e përdorur (Wi-Fi, Wi-Fi Direct, i lidhur me ruterin ose i ndarë në LAN/USB/LPT nga PC) ajo që duhet të bëni është të ndiqni të njëjtat udhëzime që unë ju dhashë në kapitullin e mëparshëm, ku shpjegova se si të lejoni smartphone ose tabletin tuaj Android të lokalizojë një printer në rrjet dhe si të printoni një skedar.

Si te printosh nga telefoni Android me kabllo USB

Nëse nuk është e mundur për ju të lidhni printerin me rrjetin me metodat që tregova në kapitujt e mëparshëm, atëherë mund të provoni ta lidhni atë nga USB direkt me smartphone ose tabletin tuaj Android.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke thene se procedura për printimin e një dokumenti nga Android është e njëjtë me atë që tregova në këtë kapitull, lidhja e një printeri përmes USB direkt me pajisjen Android nuk është një operacion i thjeshtë. Fillimisht duhet të siguroheni që telefoni të ketë aktivizuar protokollin OTG, një sistem që lejon komunikimin e një pajisjeje (siç është një printer) me një smartphone ose tabletë Android.

Nuk është e sigurt që kjo teknologji është e disponueshme në pajisjen tuaj Android dhe për këtë arsye, së pari duhet të kontrolloni nëse është e pajisur me të dhe më pas ta aktivizoni për komunikim të saktë me printerin. 

Së dyti, duhet të keni një kabllo USB për t’u përdorur për lidhjen midis pajisjes Android dhe printerit. Ai që përdorni tashmë për të lidhur printerin me kompjuterin tuaj nuk është i përshtatshëm, pasi portat USB janë të tipit A dhe B. Fundi i tipit B është zakonisht ai që lidhet me printerin, por tipi A nuk është aspak i përshtatshëm për telefonat inteligjentë ose tabletët, të cilët janë të pajisur me një portë USB të tipit C ose microUSB (për modelet më të vjetra).

Në këtë rast, ju duhet të merrni një kabllo të veçantë ose të përdorni përshtatës në mënyrë që të mund të përdorni ende kabllon e lidhjes që keni tashmë.