Si te aktivizosh Siri

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te aktivizosh Siri ne iPhone, iPad, Mac apo AirPods. Siri eshte asistenti zanor i paisjeve Apple, i cili ju lejon qe te kontrolloni me komanda zanore (dmth me zë) telefonin tuaj dhe shume me teper.

Permbajtja

Cfarë është Siri dhe si funksionon

Si te aktivizosh Siri

Siri është asistenti zanor i Apple dhe që kjo e fundit ka zgjedhur ta fuse në të gjitha pajisjet e saj: iPhoneiPod touchiPadMacApple WatchApple TV dhe HomePod. Falë Siri-t është e mundur të kryeni një seri të tërë operacionesh shume shpejt, thjesht duke folur me pajisjen që keni.

Për shembull, mund të zbuloni se si do të jetë moti nesër, cilat skuadra futbolli do të luajnë në mbrëmje, cilat janë angazhimet e ditës etj, thjesht duke pyetur paisjen tuaj, njesoj si do ja bënit një miku apo ndonjë personi tjetër live. 

Duhet të dini gjithashtu se si parazgjedhje Siri është tashmë aktiv në të gjitha pajisjet në të cilat mbështetet. Megjithatë, nëse nuk i keni kushtuar vëmendje të veçantë konfigurimit të asistentit zanor kur keni ndezur pajisjen tuaj për herë të parë ose nëse nuk keni qenë i pari që keni marrë në dorë pajisjen tuaj Apple, Siri mund të mos jetë aktiv dhe për rrjedhojë, mund të mos jeni në gjendje ta përdorni atë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te aktivizosh Siri në iPhone

Tani le të shohim së pari se si të aktivizoni Siri në iPhone. Më poshtë do të shpjegojme se si ta bëni atë në iPhone-ët e vjetër (ato me buton Home) ashtu edhe me modelet më të fundit (ato me Face ID).

iPhone me Face ID

Si te aktivizosh Siri

Nëse keni ardhur te ky udhëzues për të mësuar se si të aktivizoni Siri në iPhone X ose çdo iPhone tjetër me Face ID, atehere kjo është pjesa e artikullit që ju intereson. 

Shkoni te Cilesimet/Impostazioni/Settings> Siri e ricerca/Siri dhe kerkimi dhe nëse është e nevojshme, lëvizni çelësin e vendosur prane artikullit Shtypni butonin anësor për Siri/Premi il tasto laterale per Siri ON/Aktiv dhe konfirmoni funksionimin duke iu përgjigjur Aktivizo Siri/Abilita Siri në sinjalizimin që shfaqet në ekran.

Tani Siri është aktivizuar. Nëse dëshironi të jeni në gjendje ta telefononi edhe kur iPhone by juaj është i kyçur, mos harroni të zhvendosni çelësin që ndodhet pranë artikullit Përdor Siri kur është i kyçur/Usa Siri quando bloccato  AKTIV/On dhe nëse doni ta aktivizoni me zërin tuaj, lëvizni gjithashtu çelësin që ndodhet pranë Aktivizo/Abilita Hey Siri AKTIV/On, prekni butonin Vazhdo/Continua, ndiqni udhëzimet që shfaqen në ekran dhe lexoni me ze te larte fjalite e treguara. Kaq ishte.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani thjesht duhet të hapni Siri duke mbajtur të shtypur butonin anësor të djathtë ose duke përdorur komandën zanore Hey Siri dhe të filloni të flisni me asistentin virtual të Apple.

iPhone me butonin Home

Si te aktivizosh Siri

Nëse keni një iPhone me një buton Home, për të aktivizuar Siri, thjesht duhet të shkoni në ekranin e dedikuar për cilësimet e asistentit zanor të Apple dhe më pas të vazhdoni me aktivizimin e këtij të fundit duke lëvizur (nëse është e nevojshme) levat që lidhen me mënyrat e ndryshme të aktivizimit të tij.

Prandaj, për të vazhduar, merrni iPhone tuaj, hyni te cilësimet/impostazioni/settings, duke trokitur mbi ikonën gri me ingranazh në ekranin bazë dhe në ekranin e ri që shfaqet, shtypni artikullin Siri dhe kërkimi/Siri e ricerca.

Tani nëse është e nevojshme, lëvizni ne Aktiv/On levën që ndodhet te fjala Shtypni butonin Home për Siri/Premi il tasto Home per Siri dhe konfirmoni funksionimin duke shtypur fjalën Aktivizo/Enable/Abilita Siri në menunë që shfaqet në fund të ekranit.

Pasi të aktivizoni Siri, vendosni nëse do të lejoni aksesin në këtë të fundit edhe kur iPhone është i kyçur, duke lëvizur ne Aktiv/On levën që ndodhet te formulimi Perdor Siri kur eshte i kycur/Usa Siri quando bloccato.

Nëse dëshironi të hapni gjithashtu Siri me komandën zanore “Hey Siri”, lëvizni gjithashtu ne Aktiv/On çelësin pranë formulimit Aktivizo Hey Siri/Abilita Ehi Siri, shtypni butonin Vazhdo/Continua dhe ndiqni udhëzimet që shfaqen në ekran duke thënë me zë të lartë frazat e paraqitura. Pasi të përfundojë procedura, mund të aktivizoni Siri me zërin tuaj.

Tani më në fund mund të flisni me Siri duke mbajtur të shtypur butonin Home ose duke përdorur komandën zanore Hey Siri dhe duke shpjeguar kërkesën tuaj me zë.

Si te aktivizosh Siri në iPad

Nëse dëshironi të aktivizoni Siri në iPad, duhet të ndiqni një procedurë mjaft të ngjashme me atë që shihet në iPhone. Gjeni gjithçka që shpjegohet më poshtë.

iPad me Face ID

Si te aktivizosh Siri

Nese keni një iPad me Face ID, mund të aktivizoni Siri duke vepruar drejtpërdrejt nga cilësimet e iPadOS. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Shkoni te Cilesimet/Impostazioni/Settings> Siri dhe kërkimi/Siri e ricerca dhe nëse është e nevojshme, lëvizni ne aktiv/On çelësin që ndodhet te formulimi Shtypni butonin e sipërm për Siri/Premi il tasto superiore per Siri. Si përfundim, përgjigjuni Aktivizo/Abilita Siri në pyetjen A doni të aktivizoni Siri?/Vuoi abilitare Siri? dhe mbaruat.

Nese dëshironi të përdorni Siri edhe kur iPad juaj është i kyçur, atehere ne ekranin Settings/ImpostazioniSiri & Search/Siri e ricerca, lëvizni ne On/Aktiv çelësin që ndodhet pranë Përdor Siri kur është i kyçur/Usa Siri quando bloccatoPër të aktivizuar Siri me zë, lëvizni ne On/Aktiv çelësin që ndodhet pranë formulimit Aktivizo Hey Siri/Abilita Ehi Siri, shtypni butonin Vazhdo/Continua dhe shqiptoni fjalitë e propozuara në ekran.

Tani, për të folur me Siri-n, gjithçka që duhet të bëni është të mbani të shtypur butonin e sipërm ose të përdorni komandën zanore Hey Siri (nëse keni një model që mbështet funksionin e lartpërmendur).

iPad me butonin Home

Si te aktivizosh Siri

Nëse keni një iPad me butonin Home, duhet të shkoni te cilësimet e dedikuara për Siri dhe të aktivizoni asistentin zanor prej andej.

Fillimisht, hapni Cilësimet/Impostazioni që ndodhet në ekranin bazë të iPad, prekni formulimin Siri dhe kërkimi/Siri e ricerca dhe lëvizni ne ON/Aktiv çelësin e vendosur në përputhje me formulimin Shtypni butonin Home për Siri/Premi il tasto Home per Siri dhe prekni artikullin Aktivizo Siri/Abilita Siri të pranishëm në kutinë që shfaqet në qendër të ekranit.

Në rast se dëshironi të përdorni Siri edhe kur iPad është i kyçur, pasi të shkoni te Settings/Impostazioni > Siri dhe kërkimi/Siri e ricerca, lëvizni ne ON/Aktiv çelësin pranë Përdor Siri kur është i kyçur/Usa Siri quando bloccato. Në lidhje me aktivizimin zanor të Siri-t në modelet e mbështetura, zhvendoseni ne ON/Aktiv çelësin që ndodhet pranë artikullit Aktivizo Hey Siri/Abilita Ehi Siri, shtypni butonin Vazhdo/Continua dhe shqiptoni fjalitë që ju sugjerohen.

Në këtë mënyrë do të mund të komunikoni me Siri-n pas një shtypjeje të gjatë në butonin Home ose pasi të keni përdorur komandën zanore Hey Siri.

Si te aktivizosh Siri në Mac

Si te aktivizosh Siri

Aktivizimi i Siri në Mac është gjithashtu një operacion i mundshëm, duke pasur parasysh se asistenti virtual i Apple është gjithashtu i disponueshëm. Megjithatë, mbani mend një gjë të rëndësishme: nëse Mac juaj nuk ka një mikrofon të integruar (një veçori e Mac Mini për shembull), sigurohuni që të keni lidhur një të jashtëm përpara se të vazhdoni.

Për të vazhduar, në këtë rast, shkoni te Preferencat e Sistemit duke klikuar në ikonën e ingranazhit gri të vendosur në Dock, në Launchpad ose në menunë Apple > Preferencat e Sistemit dhe klikoni në artikullin Siri. Më pas, vendosni shenjen (nëse është e nevojshme) ne kutinë Aktivizo Pyet Siri/Abilita Chiedi a Siri që ndodhet në të majtë, klikoni në butonin Aktivizo/Abilita në mesazhin paralajmërues që shfaqet më vonë dhe më në fund, vendosni nëse do të ndani regjistrimet audio me Apple apo jo për të lejuar të përmirësojë funksionet e diktimit dhe ato që lidhen me përdorimin e Siri.

Së fundi, nga menuja e shkurtoreve të tastierës/Abbreviazione da tastiera, zgjidhni nëse dëshironi të vendosni një shkurtore të tastierës për të thirrur asistentin (p.sh. Hold Command SpaceHold Option SpaceCustom, për të përdorur një kombinim të personalizuar të butonave, etj).

Për të komunikuar me Siri, thirrni asistentin virtual duke klikuar në ikonën Siri në Dock, në Launchpad, në shiritin e menusë (lart djathtas) ose duke përdorur ndonjë kombinim butonash të zgjedhur (p.sh. cmd+space, option+space, etj).

Nëse keni një iMac Pro, MacBook Pro ose MacBook Air të prodhuar në 2018 ose më pas, ose një iMac të prodhuar në 2020 ose më vonë, mund të thirrni asistentin tuaj dixhital me zërin tuaj duke thënë Hey Siri kur kompjuteri juaj është i ndezur dhe i shkyçur.

Gjithashtu do të doja të theksoja se nëse keni një MacBook të pajisur me Touch Bar, mund të thirrni gjithashtu Siri nëpërmjet tij, me kusht që të keni aktivizuar funksionin e duhur duke shkuar te Preferencat e Sistemit > Tastiera macOS, më pas klikoni në butonin Customize/Personalizza Control Strip, tërhiqni ikonën Siri, në shiritin që shfaqet ne Touch bar dhe në butonin Fund.

Si te aktivizosh Siri: me zërin tend

Aktivizimi i Siri me zërin tuaj është absolutisht i mundshëm. Siç ju kam shpjeguar tashmë, mund ta bëni thjesht duke thënë komandën Hey Siri (me kusht që të jeni afër pajisjes). Funksioni është i disponueshëm në të gjitha pajisjet që mbështesin Siri, duke fillur nga iPhone 6s dhe te gjithe me pas. Pajisjet që mbështesin Hey Siri i gjeni ketu.

Si të aktivizoni Siri me AirPods

Nëse dëshironi të aktivizoni Siri me AirPods, kufjet me valë të Apple, pasi t’i lidhni me pajisjen tuaj dhe të aktivizoni Siri siç tregova në kapitujt e mëparshëm, mund të përdorni komandën zanore Hey Siri (nëse janë kufje AirPods, AirPods Pro ose AirPods Max të gjeneratës së dytë) dhe kaq.

Një mundësi tjetër është të prekni dy herë një nga kufjet (në AirPods të gjeneratës së parë dhe të dytë) ose të shtypni dhe mbani shtypur sensorin e presionit (nëse keni AirPods Pro).

Nëse dëshironi të personalizoni aktivizimin e Siri-t nga AirPods, shkoni te Cilësimet/Impostazioni/Settings e pajisjes tuaj Apple, trokitni lehtë mbi artikullin Bluetooth, shtypni butonin (i) që ndodhet pranë emrit të kufjeve dhe nëse përdorni AirPods Pro, prekni artikujt majtas ose djathtas të bashkangjitur në kutinë Mbaj shtypur AirPods/Tieni premuti gli AirPods dhe më pas zgjidhni opsionin e Siri.

Në rast se përdorni AirPods të gjeneratës së parë ose të dytë, zgjidhni opsionin Siri të bashkangjitur në seksionin Prekni dy herë kufjet/Tocca 2 volte gli auricolari dhe kaq.