Cfar eshte nje shfletues browser

Cfar eshte nje shfletues browser

Ne kete udhezues do te shpjegojme se cfar eshte nje shfletues – browser, dmth ai mjet i cili eshte thelbesor per te lundruar ne internet. Gjithashtu me poshte do te gjeni edhe listen e shfletueseve/browser me te njohur dhe perdorur ne treg. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Cfar eshte nje shfletues – browser

Cfar eshte nje shfletues browser

Për të filluar, le të përpiqemi të kuptojmë se çfarë është një shfletues/browser dhe për çfarë shërben. Web browser (shfletues i internetit), i njohur më mirë vetëm me emrin Browser (dmth shfletues), është një program i instaluar ne kompjutrer apo telefon, i krijuar posaçërisht për të qenë në gjendje të marrëtë shfaq dhe të lundrojë ne burime të caktuara në internet, për shembull ne tekste, video, këngë, imazhe dhe lloje të tjera përmbajtje që identifikohen përmes një URL specifike (prsh www.emrisitit.com). Me pak fjalë, është ajo gjë që ju lejon të shikoni dhe nderveproni me faqet ne internet.

Për të dhënë disa shembuj më praktikë, mund të përfitoni nga shfletuesi për të qenë në gjendje të shikoni faqet tuaja të preferuara, të konsultoheni me Google, për të hyrë në Facebook ose rrjete të tjera sociale, për blerje në internet etj.

Cfar eshte nje shfletues browser

Nëse jeni duke pyetur veten se cfar është shfletuesi/browseri i telefonit, duhet të dini se është e njëjta gjë si ne kompjuter. Në thelb, në vend që të keni të disponueshëm file klasik për t’u shkarkuar dhe instaluar, do të keni në dispozicion një aplikacion, zakonisht të shkarkueshëm nga dyqani i telefonit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ende po flasim për një softuer të përdorur për të njëjtin qëllim. Në të dyja rastet, nuk ka dallime thelbësore, funksionimi mbetet praktikisht i njëjtë pavarësisht nga pajisja e përdorur. Ajo që ndryshon dhe për arsye të dukshme, eshte metoda e ndërveprimit. Browser i telefonit nuk te gjitha funksionet qe mund te gjeni ne browser per kompjuter.

Disa shfletues janë tashmë të disponueshëm standard në kompjuterë, smartfonë dhe tabletë, shumë të tjerë mund të shkarkohen sipas dëshirës. Për shembull, në kompjutrat me Windows, Internet Explorer dhe Edge janë të para-instaluar (vetëm duke filluar nga Windows 10), në kompjuterët Mac ka Safari, në Linux ka Firefox, në pajisjet Android shpesh ka Chrome, ndërsa në iPhone ka Safari.

Cfar eshte nje shfletues browser

Megjithatë, për të qenë në gjendje të përdorni shfletuesin për të lundruar në internet, nuk mjafton vetëm të instaloni programin në fjalë në kompjuterin, celularin ose tabletin tuaj, por gjithashtu duhet të keni një lidhje aktive dhe funksionale në internet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duhet gjithashtu të theksohet se edhe nëse shfletuesit janë të destinuar kryesisht për përdorim në Ueb, ata mund të përdoren gjithashtu për qëllime të tjera shumë të ndryshme, të tilla si aksesi në informacionin e ofruar nga serverët ne internet në një rrjet lokal ose shikimi i skedarëve në një file system.

Si të përdoresh shfletuesin/browserin

Cfar eshte nje shfletues browser

Tani që keni ide më të qarta se çfarë është shfletuesi/browseri, duhet te kuptoni se si te bëni qe ta përdorni ate. Pavarësisht nëse vendosni të përdorni Chrome, Firefox apo ndonjë tjetër, funksionimi i shfletuesit është pothuajse gjithmonë i njëjtë dhe gjithçka mund të menaxhohet nga dritarja e programit. Le të shohim në detaje se si është krijuar kjo e fundit dhe si do të përdoren seksionet, komandat, funksionet dhe opsionet e ndryshme të disponueshme.

  • Shiriti i menysë: Ndodhet në krye të dritares së shfletuesit. Ju lejon të përdorni cilësimet, funksionet dhe opsionet e shfletuesit të internetit (p.sh. historia, faqerojtësit etj) si dhe komandat kryesore të të njëjtit, disa prej të cilave gjithashtu mund të rikthehen menjëherë duke klikuar me të djathtën në ikonën e programit në shiritin e aplikacioneve (në Windows) dhe në Dock (në Mac).
  • Shiriti i veglave: Ndodhet menjëherë poshtë shiritit të menusë dhe lejon hyrjen në butonat dhe komandat kryesore për menaxhimin e shfletimit në internet. Ka butonin për të parë faqen kryesore, atë për të ringarkuar faqen, atë për hapjen e skedave të reja, shigjetat për të shkuar përpara dhe mbrapa midis faqeve të shikuara tashmë, butonave që lidhen me çdo shtesë të instaluar, etj.
  • Shiriti i adresave: Zë një pjesë të shiritit të veglave. Në thelb është seksioni ku shfaqet URL-ja e faqes së vizituar dhe ku mund të futni adresa të reja në internet për t’i vizituar ato. Gjithashtu ju lejon të kërkoni në rrjet pa pasur nevojë të hapni faqen kryesore të Google ose një motor tjetër kërkimi dhe ofron sugjerime të shpejta për kërkimet që duhen kryer dhe në faqet e vizituara tashmë.
  • Kutia e kërkimit: Kur është e pranishme (në shumicën e shfletuesve modern funksioni është pothuajse gjithmonë i bashkangjitur drejtpërdrejt në shiritin e adresave), ai ndodhet pranë shiritit të adresave dhe ju lejon të kërkoni në internet pa pasur nevojë të hapni faqen kryesore të motorit tuaj të preferuar të kërkimit.
  • Seksioni i dedikuar për skedat e hapura: Ndodhet pak poshtë shiritit të adresave ose pak sipër (varet nga shfletuesi në përdorim). Është praktikisht ajo pjesë e dritares së shfletuesit të internetit përmes së cilës është e mundur të hapen skeda të reja duke klikuar në butonin e duhur ose në çdo rast duke thirrur funksionin e duhur dhe që grupon të gjitha skedat e ndryshme tashmë të hapura duke ju lejuar të kaloni shpejt ndërmjet njëres dhe tjetres duke zgjedhur thjesht titullin.
  • Menyja kontekstuale: Mund të hapet duke klikuar me të djathtën në një vend bosh të çdo faqeje interneti, në një link ose përsëri, duke zgjedhur një element të caktuar. Ai lejon qasje të shpejtë në disa funksione shtesë (disa prej të cilave zbatohen gjithashtu nga ndonjë shtesë e instaluar) si komanda për të printuar faqen, ajo për të përcaktuar një term të caktuar, ajo për të hapur një lidhje specifike direkt në një skedë të re, ai për të ruajtur një foto të shfaqur në rrjet etj.

Cfar eshte nje shfletues browser

Prandaj, për të vizituar ndonjë faqe interneti, thjesht shkruani URL-në në shiritin e adresave dhe shtypni Enter në tastierën e kompjuterit për ta parë atë menjëherë. Të gjitha operacionet e tjera të ndryshme dhe eventuale që mund të kryhen më pas janë lehtësisht të kuptueshme duke marrë parasysh informacionin e mësipërm.

Cfar eshte nje shfletues browser

Siç u parashikua disa rreshta më lart, shfletuesi mund të përdoret gjithashtu në telefona ose tableta. Funksionimi i tij është praktikisht identik me atë të variantit per kompjuter dhe ekrani i të njëjtit është i përbërë pak a shumë në të njëjtën mënyrë.

E vetmja gjë që ndryshon në thelb është fakti se, në vend që të klikoni me maus, duhet të trokisni me gishta në ekran. Për më tepër, funksionet që në përgjithësi mund të hapen duke klikuar me të djathtën janë në këtë rast të arritshme pas një shtypjeje të gjatë me gisht në elementin perkates.

Shfletuesit/Browser me te mire

Përveç shpjegimit se çfarë është shfletuesi/browseri, do ju sugjerojme edhe ata që mund te përfaqësojnë programet më të mira për të lundruar në internet. Më poshtë mund te gjeni edhe nje përshkrim te tyre.

Cfar eshte nje shfletues – browser: Brave

Cfar eshte nje shfletues browser

Brave eshte nje brawser/shfletues i cili bazohet ne teknologjine e Google Chrome dhe ka pothuajse te njejtat funksione, por me ndryshimin se i jep shume rendesi privatesise se personave qe e perdorin per te lundruar ne internet. Ai eshte ne gjendje qe te bllokoje elementet gjurmues te siteve te internetit si dhe reklamat.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Me ndihmen e tij, duke vizituar faqen youtube.com, ju mund te shikoni videot ne YouTube pa reklama, si dhe gjithashtu te beni qe ti degjoni kenget ne sfond ne telefon, pa pasur nevoje qe te mbani YouTube hapur (duhet ta aktivizoni te cilesimet kete funksion). Per te shkarkuar Brave ne kompjuter klikoni ketu.

Ai eshte edhe si nje aplikacion per telefon. Per telefonat Android shkoni ne Play Store, ndersa per iPhone shkoni ne App Store.

Microsoft Edge

Cfar eshte nje shfletues browser

Microsoft Edge është shfletuesi i disponueshëm si standard në Windows 10 (edhe pse në realitet Internet Explorer vazhdon të jetë i pranishëm në një mënyrë të fshehur në sistemin operativ) dhe aktualisht është i disponueshëm për shkarkim duke filluar nga Windows 7 dhe versionet e mëvonshme dhe në macOS 10.12 dhe më vonë. Është shumë i lehtë, i shpejtë dhe përputhet me të gjitha standardet më aktuale të internetit.

Është gjithashtu në gjendje të sigurojë një konsum mjaft të ulët të energjisë dhe mund të funksionojë mjaft mirë edhe në kompjuterë më pak të fuqishëm. Ai mbështet shtesa të shkarkueshme nga dyqani i tij ose nga Dyqani i Chrome.

Ekziston gjithashtu një version smartphone dhe tablet që ju lejon të sinkronizoni të dhënat tuaja të shfletimit midis kompjuterit tuaj dhe pajisjeve celulare. Prandaj, mund ta shkarkoni si në telefonat Android ashtu edhe në iPhone/iPad.

Cfar eshte nje shfletues – browser: Google Chrome

Cfar eshte nje shfletues browser

Google Chrome është praktikisht shfletuesi i internetit më i përdorur në botë, si dhe një nga më të kompletuarit ndonjëherë. Është falas dhe është krejtësisht i pajtueshëm me Windows, Mac dhe Linux.

Është shumë i shpejtë në fazën e fillimit dhe ngarkon faqet e internetit në një mënyrë të shpejtë, mund të personalizohet sipas dëshirës falë shtesave të shumta të disponueshme, përditësohet automatikisht dhe në heshtje dhe mbështet të gjitha standardet më të fundit të internetit. Meqenëse është një produkt i Google, ai ndërlidhet dhe integrohet në mënyrë të përsosur me të gjitha produktet e tjera të kompanisë.

Është gjithashtu i disponueshëm në një version celular, për Android dhe për iPhone/iPadOS, dhe për sa i përket shpejtësisë dhe lehtësisë së përdorimit ka pak a shumë të njëjtat karakteristika me homologun e tij per kompjuter.

Cfar eshte nje shfletues – browser: Mozilla Firefox

Mozilla Firefox është një tjetër shfletues interneti qe mund te provoni. Eshtë një zgjidhje falas, me burim të hapur që funksionon në Windows, Mac dhe Linux. Ai integron një sistem të sinkronizimit të të dhënave në internet dhe një sistem përditësimi automatik që ju lejon të keni gjithmonë versionin më të fundit të programit të instaluar në kompjuterin tuaj.

Ofron performancë të mirë për sa i përket shpejtësisë për sa i përket fazës së fillimit dhe ngarkimit të faqeve (edhe pse pak më e ulët se Chrome) dhe nuk rëndon veçanërisht burimet harduer. Edhe në këtë rast, funksionimi i programit mund të personalizohet falë instalimit të shtesave speciale.

Është gjithashtu i disponueshëm në një version celular, për Android dhe për iPhone/iPadOS, me funksione pothuajse të ngjashme dhe cili nga varianti i desktopit. 

Apple Safari

Safari është shfletuesi/browser i parazgjedhur i kompjuterëve të markës Apple dhe ka shumë të ngjarë edhe më i miri që mund të përdoret në një Mac. Është shumë i shpejtë, ka konsum të ulët energjie dhe përfshin funksione të ndryshme interesante, si listat e leximit, thjeshtimi i faqeve në internet, mbështetja e shtesave, AirPlay, modifikimi i agjentit të përdoruesit, sinkronizimi i të dhënave të shfletimit përmes iCloud dhe shumë më tepër.

Për sa i përket shtesave, për fat të keq asortimenti nuk është aq i madh sa për Chrome, por të gjitha ato kryesorët janë ende të disponueshëm. Duhet theksuar gjithashtu se përdorimi i tij është i kufizuar, në gjendjen aktuale, vetëm në sistemet operative apple.

Mund të përdoret gjithashtu në iPhone ashtu edhe në Pad, me të cilin ndan pothuajse të gjitha karakteristikat tipike të versionit per kmpjuter. 

Cfar është shfletuesi/browser i paracaktuar

Shfletuesi/browser i paracaktuar është programi (ose aplikacioni në rastin e telefonave dhe tabletëve) që sistemi operativ fillon si parazgjedhje (d.m.th., pa ju pyetur juve) kur dëshironi të lundroni në internet ose kur hapni një URL ose ndonjë link të marrë.

Sigurisht, nëse keni vetëm një shfletues të instaluar në kompjuterin ose telefon, vetëm ai do të përdoret si parazgjedhje. Nëse keni të instaluar shumë shfletues dhe keni një preferencë, atehere mund te vendosni ju se cilin shfletues/browser te perdorni si parazgjedhje.

Çfarë është Tor Browser

Tor është një mekanizëm që ju lejon të bëni lundrimin në internet ne menyre anonime, duke bere qe te kerceje lidhja midis nyjeve të ndryshme (dmth kompjuterave të ndryshëm të shpërndarë në të gjithë botën) në të cilat drejtohet lidhja e internetit.

Kështu qe, shfletuesi Tor nuk është gjë tjetër veçse nje program shfletimi në internet, që mbron anonimitetin e një përdoruesi.