Si te perditesosh update iPhone

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te perditesosh/update iPhone. Zakonisht perditesimet rrisin sigurine dhe shtojne vecori te reja (qe mund te jene interesante) ne telefonin tuaj. Me poshte do ju flasim per procedurën qe duhet te ndiqni për shkarkimin dhe instalimin e një përditësimi të ri direkt nga cilësimet e telefonit tuaj. Pastaj do të gjeni gjithashtu udhëzime për të përditësuar iPhone duke e lidhur atë me kompjuterin. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Si te perditesosh/update iPhone: nga Cilesimet e tij

Si te perditesosh update iPhone

Zgjidhja më e thjeshtë dhe më e shpejtë për të përditësuar iPhone është të veproni nga cilësimet e tij. Mbani mend se për të shkarkuar çdo përditësim të ri, telefoni juaj duhet të jetë i lidhur me një rrjet Wi-Fi, ndërkohë që kërkohet bateria te jete të paktën 50% e mbushur ose iPhone te jete i lidhur me korentin, për të nisur instalimin.

Prandaj, për të vazhduar, merrni iPhone tuaj, shtypni ikonën e rrotës së ingranazhit për të hyrë në Cilësimet/Impostazioni/Settings e iOS dhe trokitni lehtë mbi artikullin e Përgjithshme/Generali. Në ekranin e ri që shfaqet, shtypni opsionin Përditësimi i softuerit/Aggiornamento software/Update software dhe prisni disa momente që ai të kontrollojë për përditësime të reja.

Nëse nuk disponohet asnjë përditësim, do të shihni mesazhin se iOS është i përditësuar/iOS è aggiornato/iOS is updatet. Megjithatë, nëse një version i ri i iOS është i disponueshëm për iPhone tuaj, do të shihni një kuti që tregon të gjitha veçoritë e reja të përditësimit dhe opsionin për të shkarkuar dhe instaluar këtë version të ri.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë rast, zgjidhni opsionin Shkarko dhe instalo/Scarica e installa/Download and install, nëse është e nevojshme futni kodin e zhbllokimit të iPhone tuaj dhe prisni që shiriti i progresit të arrijë 100% (kohëzgjatja varet nga shpejtësia e lidhjes në internet si dhe nga pesha e përditësimit). Nëse shihni një mesazh qe thote se nuk keni hapësirë te mjaftueshme, do t’ju duhet të lironi hapësirë ​​në iPhone përpara se të vazhdojë shkarkimi.

Shenim: nëse bëni një trokitje të gjatë në butonin Shkarko dhe instalo/Scarica e installa/Download and install, duhet te hapet një menu që ju lejon vetëm ta shkarkoni/scaricare solo përditësimin pa e instaluar dhe ta shkarkoni dhe instaloni sonte/scaricarlo e installarlo stanotte.

Pasi përditësimi i ri të ketë përfunduar shkarkimin në modalitetin standard, automatikisht do të shihni opsionin Instalo tani/Installa ora/Install Now në ngjyrë blu. Nëse ka ngjyrë gri, do të thotë që niveli i baterisë është më pak se 50% dhe do t’ju duhet të karikoni iPhone.

Për të vazhduar me instalimin e perditesimit, më pas shtypni butonin Instalo tani/Installa ora/Install Now. Duke vepruar kështu iPhone juaj do të riniset disa herë dhe do të shihni një ekran të zi me logon e Apple dhe një shirit përmes të cilit mund të shikoni progresin e instalimit.

Në fund të procesit, do të keni iPhone tuaj të përditësuar dhe me të gjitha të dhënat, cilësimet dhe aplikacionet në vendin e duhur. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Së fundi, dua të theksoj se duke filluar nga iOS 12, u prezantua mundësia e shkarkimit të përditësimeve automatikisht, gjatë natës, kur iPhone po karikohet dhe eshte i lidhur me Wi-Fi.

Për të aktivizuar këtë opsion, hyni te cilësimet/impostazioni e iOS duke trokitur në ikonën e rrotës së ingranazhit, shtypni artikujt përgjithshëm/generali dhe pastaj Perditesimi Software/Aggiornamento software/Update software dhe trokitni lehtë mbi opsionin Përditësimet automatike/Aggiornamenti automatici. Në ekranin e ri që shfaqet, lëvizni levën që lidhet me opsionin Shkarko përditësimet/Scarica aggiornamenti iOS/Download update iOS nga OFF/Fikur në ON/Ndezur dhe nëse dëshironi, edhe atë që ka të bëjë me artikullin Instalo përditësimet iOS/Installa aggiornamenti iOS/Install iOS updates.

Për më tepër, nga i njëjti ekran, mund të aktivizoni gjithashtu opsionin Nderhyrjet e sigurisë dhe skedarët e sistemit/Interventi di sicurezza e file di sistema, i cili ju lejon të shkarkoni dhe instaloni automatikisht ndërhyrjet e shpejta të sigurisë përpara se ato të jenë pjesë e një përditësimi të ardhshëm.

Si te perditesosh/update iPhone: nga Kompjutri

Nëse për çfarëdo arsye preferoni të përditësoni iPhone nga kompjuteri, atëherë përsëri do të jeni të kënaqur të dini se procedura është mjaft e thjeshtë. Në të vërtetë, pasi të lidhni telefonin me kompjuterin përmes kabllos, gjithçka që duhet të bëni është të kontrolloni disponueshmërinë e një përditësimi të ri dhe të filloni shkarkimin e tij. Gjeni gjithçka të shpjeguar në detaje më poshtë.

Nga kompjutri Windows

Si te perditesosh update iPhone

Nëse dëshironi të përditësoni iPhone nga nje kompjuter Windows, do t’ju duhet të përdorni iTunes, programin e zhvilluar nga Apple.

Nëse keni një kompjuter me Windows 11 ose Windows 10, mund të shkarkoni dhe instaloni iTunes direkt nga Dyqani i Microsoft. Nëse përdorni një version më të vjetër të Windows, lidhuni me faqen zyrtare të Apple, klikoni në butonin Shkarko iTunes për Windows tani/Scarica ora iTunes per Windows dhe prisni që shkarkimi të përfundojë. 

Pasi të keni instaluar iTunes, lidhni iPhone tuaj me kompjuterin nëpërmjet kabllit Lightning (i njëjti që përdorni për të karikuar telefonin) dhe prisni që iTunes të fillojë automatikisht (nese nuk ndodh hapeni ju). 

Nëse është hera e parë që i vendosni dy pajisjet në komunikim, klikoni në butonin Vazhdo/Continua që shfaqet në ekranin e kompjuterit dhe në artikullin Autorizo që shfaqet në ekranin e iPhone dhe futni kodin e zhbllokimit në këtë të fundit (nese ka), për të autorizuar lidhjen midis iPhone dhe kompjutrit Windows.

Tani, shtypni ikonën e telefonit, e cila shfaqet në pjesën e sipërme majtas, sigurohuni që opsioni Permbledhje/Riepilogo/Summary është zgjedhur në shiritin anësor të majtë dhe klikoni në butonin Kontrollo për përditësime/Verifica aggiornamenti/Search for updates. Nëse disponohet një përditësim i ri, do të shihni një dritare të re që shfaqet në ekran dhe mund të vazhdoni me shkarkimin dhe instalimin duke klikuar në butonin Shkarko dhe përditëso/Scarica e aggiorna/Download and update.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas shtypni butonat Avanti/Next dhe Prano/Accetta, futni kodin e shkyçjes në iPhone dhe prisni që të përfundojë shkarkimi dhe instalimi i përditësimit të ri.

Theksoj se, pasi të keni kontrolluar disponueshmërinë e një përditësimi të ri, duke zgjedhur opsionin Vetëm shkarko/Scarica solo mund të filloni shkarkimin e përditësimit të ri dhe ta instaloni më vonë. Për ta bërë këtë, do të duhet të klikoni në butonin Përditëso/Aggiorna/Update që shfaqet në vend të opsionit Kontrollo për përditësime/Verifica aggiornamenti.

Nga kompjutri Mac/Apple

Si te perditesosh update iPhone

Nëse qëllimi juaj është të përditësoni iPhone nga Mac/Apple dhe keni një kompjuter Mac me macOS 10.15 Catalina ose version më të ri, fillimisht lidhni iPhone tuaj me kompjuterin tuaj dhe nisni Finder duke shtypur ikonën e tij (fytyra e buzëqeshur) e pranishme në shiritin Dock.

Pasi të jetë bërë kjo, shtypni artikullin e iPhone që ndodhet në shiritin anësor të majtë, sigurohuni që të jetë zgjedhur skeda e Përgjithshme/Generali dhe gjeni seksionin Software. Tani klikoni në butonin Kontrollo për përditësime/Verifica aggiornamenti dhe nëse shihni mesazhin Disponohet një version i ri i softuerit iPhone/È disponibile una nuova versione del software iPhone, kjo do të thotë se disponohet një përditësim i ri. Më pas shtypni butonin Shkarko dhe përditëso/Scarica e aggiorna për të shkarkuar dhe instaluar përditësimin.

Përndryshe, duke klikuar në butonin Vetëm shkarko, mund të filloni të shkarkoni vetëm përditësimin dhe ta instaloni më vonë. Kur keni ndërmend ta instaloni, hyni sërish te skeda e Përgjithshme/Generali dhe shtypni butonin Përditëso/Aggiorna i pranishëm në seksionin Software.

Në çdo rast, pasi të zgjidhni të filloni shkarkimin e përditësimit të ri, klikoni në butonat Avanti/Next dhe Prano/Accetta, nëse është e nevojshme futni kodin e zhbllokimit në iPhone dhe shtypni butonin Vazhdo/Continua i dukshëm në ekranin e Mac.

Si te perditesosh update iPhone

Në këtë pikë, në ekranin e iPhone [emri], do të shihni një shirit përmes të cilit mund të monitoroni ecurinë e përditësimit. Më pas prisni që shiriti i progresit të arrijë 100% dhe sapo të shihni mesazhin iPhone është përditësuar dhe po riniset/iPhone è stato aggiornato e si sta riavviando, mos e shkëputni nga priza, do të shfaqet në shiritin anësor pas rinisjes, klikoni butonin OK dhe prisni që iPhone juaj të riniset.

Nese keni një Mac me macOS 10.14 Mojave ose më të vjeter, ju mund të përditësoni iPhone përmes iTunes dhe procedura është pothuajse identike me atë që ju kam treguar më parë për të përditësuar iPhone nga kompjutri Windows.

Si te perditesosh/update iPhone: pa WiFi

Per sa i perket perditesimit te iPhone pa WiFi, duhet të dini se mund ta beni, për sa kohë që keni një oferte interneti aktive ne telefon.

Sidoqoftë, mbani mend se përditësimet e iOS mund të jenë shumë të rënda (madje disa GB) dhe nëse nuk keni një oferte interneti me shume GB, mund t’i konsumoni shpejt GB ne dispozicion.

Thënë këte, nëse ende synoni të vazhdoni, hyni te Cilësimet/Impostazioni/Settings e iPhone (rrota e ingranazhit), shtypni artikullin e Përgjithshme/Generali, zgjidhni opsionin e përditësimit të softuerit/Aggiornamento software/Software update dhe nëse disponohet një përditësim i ri, shtypni opsionin Shkarko dhe instalo/Scarica e installa/Download and install.

Në këtë pikë, duhet të shihni mesazhin A doni të përdorni të dhënat celulare për të shkarkuar?/Vuoi utilizzare i dati cellulare per il download?, më pas shtypni butonin Vazhdo/Continua për të filluar shkarkimin e përditësimit dhe vazhdoni me instalimin e tij, siç ju shpjegova në paragrafët e mëparshëm të këtij udhëzuesi.

Si te përditesosh iPhone në DFU

Ju gjithashtu mund të përditësoni iPhone në DFU (Përditësimi i Firmware te pajisjes/Device Firmware Update), d.m.th. modaliteti i rikuperimit të pajisjes suaj që ju lejon ta riktheni/rivendosni atë duke e lidhur me kompjuterin tuaj.

Për të aktivizuar këtë modalitet, fillimisht lidhni telefonin me kompjuterin duke përdorur kabllon e duhur dhe hapni iTunes në një kompjuter Windows (gjithashtu në Mac nëse përdorni macOS 10.14 Mojave ose versione të mëparshme) ose hapni Finder në Mac.

Tani, merrni iPhone tuaj dhe pa e shkëputur atë nga kompjuteri, shtypni dhe lëshoni shpejt butonin e rritjes së volumit dhe më pas butonin e uljes së volumit. Pas kësaj, shtypni dhe mbani shtypur butonin anësor derisa të shfaqet ekrani i modalitetit të rikuperimit me logon e Apple.

Mbani mend se procedura që sapo tregova është e vlefshme për iPhone 8 dhe të gjitha modelet pasuese. Nëse keni një iPhone 7 ose 7 Plus, do t’ju duhet të mbani të shtypur butonat e ndezjes dhe të uljes të volumit derisa të aktivizohet modaliteti i rikuperimit. Sidoqoftë, në iPhone SE të gjeneratës së parë, iPhone 6s dhe modelet e mëparshme, mbani shtypur butonin e ndezjes dhe butonin Home derisa logoja e Apple të shfaqet në ekranin e telefonit.

Në këtë pikë, ju jeni gati të rivendosni iPhone tuaj dhe të instaloni çdo përditësim të disponueshëm. Më pas klikoni në butonin OK dhe zgjidhni opsionet Ripristina iPhone/Restore iPhone dhe Ripristina e aggiorna/Restore and update (ose Ripristina/Restore nëse nuk disponohet përditësim), për të nisur procedurën e rikthimit dhe për të instaluar versionin më të fundit të iOS.